Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v máji 2022 medziročne stúpla o 1,1 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Skutočnosť, že priemysel nedokázal ešte výraznejšie zvýšiť svoju produkciu v porovnaní s minulým rokom, ovplyvnil najmä výrazný pokles v dodávke elektriny a plynu o 27,1 %.

Bratislava 11. júla (TASR) - Priemyselná produkcia v máji 2022 po troch mesiacoch medziročného poklesu stúpla o 1,1 %. Medzimesačne, oproti aprílu 2022, po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia zvýšila o 2,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Po štyroch mesiacoch prehlbujúceho sa poklesu kľúčovej výroby dopravných prostriedkov nastal obrat a výroba automobilov napriek pretrvávajúcim problémom s dodávkami komponentov vzrástla medziročne o 10,3 %. Najvýraznejšie tak ovplyvnila celkový vývoj priemyslu v máji tohto roka. Aktuálny výsledok významne ovplyvnil aj rast vo výrobe elektrických zariadení o 21,1 % či výrobe strojov a zariadení o 3,7 %. K lepšiemu výkonu priemyslu pomohla tiež o 2,8 % vyššia výroba kovov.

Skutočnosť, že priemysel nedokázal ešte výraznejšie zvýšiť svoju produkciu v porovnaní s minulým rokom, ovplyvnil najmä výrazný pokles v dodávke elektriny a plynu o 27,1 % a o viac ako pätinu nižšia výroba koksu a ropných produktov. Pokles na úrovni 16,9 % zaznamenala aj výroba počítačov a elektroniky.

V súhrne za prvých päť mesiacov roka 2022 klesla priemyselná produkcia medziročne o 2,8 %. Minulý rok za rovnaké obdobie to bol nárast o 20,5 %, ktorý spôsobil najmä výpadok produkcie v prvých mesiacoch pandémie nového koronavírusu v roku 2020.