Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v Nemecku rástla v novembri rýchlejšie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Podpísala sa pod to najmä produkcia v energetickom sektore.

Wiesbaden 9. januára (TASR) - Priemyselná produkcia v Nemecku zaznamenala v novembri výraznejšie zotavenie, než sa očakávalo. Podpísala sa pod to najmä produkcia v energetickom sektore. Uviedol to v pondelok nemecký štatistický úrad Destatis, ktorého údaje zverejnili portály RTTNews a tradingeconomics.

Priemyselná produkcia v Nemecku vzrástla v novembri oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,2 % po októbrovom poklese o 0,4 %. Ten bol pritom revidovaný výrazne smerom nadol, keď pôvodne bol za október uvádzaný pokles na úrovni 0,1 %. Vývoj v novembri bol tak lepší, než predpokladali analytici, ktorí očakávali rast o 0,1 %.

K lepším než očakávaným výsledkom prispel najmä sektor energetiky, kde produkcia vzrástla o 3 %. Rástla aj produkcia polotovarov (1,1 %) a kapitálových tovarov, v rámci ktorých sa zvýšila o 0,7 %. Naopak, produkcia spotrebných tovarov klesla o 1,5 % a v oblasti stavebníctva o 2,2 %.

Medziročne zaznamenala priemyselná produkcia v Nemecku v novembri pokles o 0,4 %. V októbri v porovnaní s rovnakým mesiacom predchádzajúceho roka stagnovala.