Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v Nemecku sa v septembri vrátila k rastu

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Priemyselná produkcia v Nemecku vzrástla v septembri oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,6 %, pričom v auguste po spresnení údajov klesla o 1,2 %.

Wiesbaden 7. novembra (TASR) - Priemyselná produkcia v Nemecku sa v septembri vrátila k rastu, pričom tempo rastu bolo výraznejšie, než sa očakávalo. Poukázali na to v pondelok zverejnené údaje nemeckého štatistického úradu Destatis. Informovali o tom agentúra Reuters a server tradingeconomics.

Priemyselná produkcia v Nemecku vzrástla v septembri oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,6 %, pričom v auguste po spresnení údajov klesla o 1,2 %. Predbežný odhad vývoja priemyselnej výroby za august poukazoval na pokles o 0,8 %.

Septembrový výsledok je lepší aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov. Tí počítali s rastom iba o 0,2 %.

Zvýšila sa produkcia v oblastí energií (1,7 %) a o vyše 1 % vzrástla aj produkcia spotrebiteľských a kapitálových tovarov. Naopak, v prípade polotovarov produkcia klesla o 0,1 % a produkcia v stavebníctve sa znížila o 0,3 %. Najvýraznejší pokles zaznamenala produkcia v energeticky náročných priemyselných odvetviach, a to o 0,9 %.

V medziročnom porovnaní sa priemyselná produkcia v Nemecku zvýšila o 2,6 %.

Napriek septembrovému rastu, ktorý prekonal očakávania, výrobu v Nemecku naďalej ovplyvňuje nedostatok polotovarov. Firmy majú stále problémy plniť objednávky, keďže dodávateľské siete narušuje vojna na Ukrajine, ako aj pretrvávajúce komplikácie spojené s ochorením COVID-19.