Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v Nemecku sa zotavila výraznejšie, než sa čakalo

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Produkcia kapitálových tovarov sa zvýšila o 8,2 % a výroba motorových vozidiel, prívesov a návesov vzrástla o 12,6 %.

Wiesbaden 7. decembra (TASR) - Priemyselná produkcia v Nemecku sa v októbri po dvoch mesiacoch poklesu zotavila, pričom rast bol výraznejší, než sa očakávalo. Poukázali na to v utorok zverejnené údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.

Priemyselná výroba v Nemecku vzrástla v októbri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o 2,8 %. V septembri sa znížila o 0,5 % a v auguste o 3,5 %. Októbrový údaj vysoko prekonal očakávania ekonómov, ktorí počítali s rastom o 0,8 %.

Produkcia kapitálových tovarov sa zvýšila o 8,2 % a výroba motorových vozidiel, prívesov a návesov vzrástla o 12,6 %. Na druhej strane, produkcia polotovarov klesla o 0,4 % a spotrebného tovaru o 0,1 %.

V medziročnom porovnaní priemyselná produkcia v Nemecku klesla, pričom tempo poklesu sa oproti vývoju v predchádzajúcom mesiaci zrýchlilo. V septembri predstavoval medziročný pokles 0,4 %, v októbri dosiahol 0,6 %.

Navyše, zotavovanie stále zaostáva za vývojom v období pred nástupom pandémie. Oproti februáru 2020, čo bol posledný mesiac pred zavedením opatrení proti šíreniu nového koronavírusu v Nemecku, predstavovala priemyselná výroba v krajine v októbri tohto roka pokles o 6,5 %.