Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v Nemecku v auguste klesla

Burzový maklér reaguje na burze vo Frankfurte nad Mohanom v pondelok 9. marca 2020. Foto: TASR/AP

Priemyselné podniky v najväčšej európskej ekonomike majú stále problémy s dodávateľskými reťazcami po pandémii ochorenia COVID-19 a v dôsledku vojny na Ukrajine.

Wiesbaden 7. októbra (TASR) - Priemyselná produkcia v Nemecku v auguste klesla. A viac, ako ekonómovia očakávali po júlovej stagnácii. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v piatok zverejnil štatistický úrad Destatis.

Priemyselné podniky v najväčšej európskej ekonomike majú stále problémy s dodávateľskými reťazcami po pandémii ochorenia COVID-19 a v dôsledku vojny na Ukrajine.

Konkrétne, výkon nemeckého priemyslu sa v auguste 2022 po očistení od sezónnych vplyvov znížil o 0,8 % v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, keď po revízii stagnoval. Ekonómovia pritom odhadovali, že augustová produkcia klesne medzimesačne o 0,5 % po pôvodnom znížení o 0,3 % v júli pred revíziou.

Štatistiky ďalej ukázali, že v auguste sa najviac znížila výroba polotovarov (-2,4 %) a tiež produkcia v energeticky náročných priemyselných odvetviach (-2,1 %). Na druhej strane vzrástla produkcia spotrebného tovaru (1,8 %) a kapitálových výrobkov (1,2 %).

V medziročnom porovnaní sa produkcia priemyslu v Nemecku v auguste 2022 po úprave o kalendárne vplyvy zvýšila o 2,1 %.

Priemyselný sektor v Nemecku stále zápasí s extrémnym nedostatkom vstupných materiálov a podniky majú problémy s dokončením objednávok. Podľa inštitútu Ifo sa v auguste 2022 až 62 % priemyselných podnikov sťažovalo na problémy pri obstarávaní medziproduktov a surovín.