Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v Nemecku vo februári nečakane vzrástla

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rástla najmä výroba spotrebných tovarov, konkrétne o 4,4 %. Produkcia polotovarov sa zvýšila o 0,5 %, zatiaľ čo produkcia kapitálových tovarov o 2 % klesla.

Wiesbaden 7. apríla (TASR) - Priemyselná produkcia v Nemecku vo februári oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástla a aj keď sa tempo rastu výrazne spomalilo, údaje prekonali očakávania trhov. Tie počítali s poklesom priemyselnej výroby. TASR o tom informuje na základe správ serverov RTTNews a tradingeconomics.

Ako vo štvrtok informoval nemecký štatistický úrad Destatis, priemyselná produkcia v Nemecku vzrástla vo februári oproti januáru o 0,2 %. V januári sa výroba po revízii smerom nadol zvýšila o 1,4 %. Napriek výraznému spomaleniu rastu sú údaje za február lepšie, než sa čakalo. Ekonómovia počítali s poklesom priemyselnej produkcie o 0,2 %.

Rástla najmä výroba spotrebných tovarov, konkrétne o 4,4 %. Produkcia polotovarov sa zvýšila o 0,5 %, zatiaľ čo produkcia kapitálových tovarov o 2 % klesla.

V energetickom sektore sa produkcia vo februári zvýšila o 4,9 %. Naopak, produkcia v stavebníctve klesla, a to o 0,7 %.

Na medziročnej báze sa priemyselná výroba v Nemecku zvýšila vo februári o 3,2 % a výrazne zrýchlila tempo rastu. V januári dosiahol medziročný rast 1,1 %. V porovnaní s predpandemickým februárom 2020 však bola priemyselná produkcia v najväčšej európskej ekonomike o 3,8 % nižšia.