Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v Poľsku v júni medziročne nečakane vzrástla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Po očistení od sezónnych vplyvov sa výkon poľského priemyslu v júni znížil medziročne o 4,9 % a medzimesačne vzrástol o 9,7 %.

Varšava 20. júla (TASR) - Priemyselná produkcia v Poľsku v júni aj medziročne vzrástla. To prekvapilo analytikov, ktorí predpovedali, že opäť klesne. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad GUS.

Podľa najnovších štatistík sa výkon poľského priemyslu v júni medziročne zvýšil o 0,5 %. Ekonómovia pritom očakávali, že klesne o 6,9 % po májovom páde o 17 %.

V medzimesačnom porovnaní vzrástla priemyselná produkcia v Poľsku v júni o 13,9 %, čo je zrýchlenie po jej zvýšení o 10,1 % v máji a lepší výsledok ako medzimesačný nárast júnovej produkcie o 4,9 %, ktorý očakávali analytici.

Po očistení od sezónnych vplyvov sa výkon poľského priemyslu v júni znížil medziročne o 4,9 % a medzimesačne vzrástol o 9,7 %, dodal GUS.

Pandémia nového koronavírusu tvrdo zasiahla najväčšie postkomunistické hospodárstvo v Európskej únii. Poľské ministerstvo financií očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny klesne v roku 2020 o približne 4 %, ale experti zároveň predpovedajú, že sa poľská ekonomika rýchlo zotaví v porovnaní s inými partnermi v Únii.