Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v Španielsku v novembri klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Vývoj do veľkej miery ovplyvnila produkcia energií.

Madrid 11. januára (TASR) - Priemyselná produkcia v Španielsku klesla v novembri medziročne o viac než 1 %, čo predstavuje prvý pokles priemyselnej výroby za osem mesiacov a najvýraznejší za takmer dva roky. Vývoj do veľkej miery ovplyvnila produkcia energií. Informovali o tom agentúra Reuters a portál tradingeconomics, ktoré zverejnili najnovšie údaje španielskeho štatistického úradu INE.

Ako úrad v stredu uviedol, priemyselná produkcia upravená o sezónne a kalendárne vplyvy klesla v novembri medziročne o 1,1 % po nadol revidovanom októbrovom raste o 2,1 %. Pôvodne bol za október uvádzaný rast priemyselnej výroby na úrovni 2,5 %.

Výsledky predstavujú prvý pokles priemyselnej produkcie v Španielsku od marca minulého roka. Zároveň bol najvýraznejší od februára 2021.

Najviac sa pod to podpísala produkcia v oblasti energií, ktorá zaznamenala medziročný pokles o 9,7 %. V predchádzajúcom mesiaci vzrástla o 3,3 %.

V medzimesačnom porovnaní sa priemyselná produkcia v Španielsku znížila v novembri o 0,7 %. Tempo poklesu sa tak mierne zrýchlilo, keď v októbri dosiahlo po revízii smerom nahor 0,6 %. Pôvodne bol októbrový medzimesačný pokles uvádzaný na úrovni 0,4 %.