Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v Taliansku v decembri klesla

Foto: TASR/AP

Decembrový pokles produkcie bol najväčší od mája 2021 a prekonal aj odhady ekonómov, ktorí očakávali, že sa zníži o 0,7 %.

Rím 9. februára (TASR) - Priemyselná produkcia v Taliansku v decembri klesla, a to viac, ako ekonómovia odhadovali. TASR o tom informuje na základe správy štatistického úradu ISTAT.

Podľa najnovších údajov sa výkon priemyslu v tretej najväčšej ekonomike eurozóny v decembri znížil o 1 % oproti novembru, keď po revízii medzimesačne vzrástol o 1,9 %.

Decembrový pokles produkcie bol najväčší od mája 2021 a prekonal aj odhady ekonómov, ktorí očakávali, že sa zníži o 0,7 %.

Štatistiky ďalej ukázali, že v decembri sa najstrmšie znížila výroba produktov dlhodobej spotreby (-4,8 %), po ktorej nasledovali výroba kapitálových produktov (-2,2 %), tovarov krátkodobej spotreby (-1 %) a polotovarov (-0,5 %). Len produkcia energií mierne vzrástla, o 0,1 %.

V medziročnom porovnaní sa priemyselná produkcia v Taliansku v decembri zvýšila o 4,4 %. Tempo jej rastu sa však spomalilo z revidovaných 6,6 % v novembri a zaostalo aj za odhadmi ekonómov, ktorí predpovedali, že dosiahne 5 %.