Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v USA klesla najvýraznejšie za viac než rok

Ilustračná snímka Foto: TASR Pavol Ďurčo

Priemyselná produkcia v USA klesla v decembri medzimesačne o 0,7 % po výrazne revidovanom poklese v novembri o 0,6 %.

Washington 18. januára (TASR) - Priemyselná produkcia v Spojených štátoch v závere minulého roka zrýchlila tempo poklesu, ktorý bol najvýraznejší za viac než rok. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics, ktoré zverejnili najnovšie údaje americkej centrálnej banky Fed.

Priemyselná produkcia v USA klesla v decembri medzimesačne o 0,7 % po výrazne revidovanom poklese v novembri o 0,6 %. Decembrový pokles produkcie bol tak najvýraznejší od septembra 2021, pod čo sa podpísalo zníženie dopytu. Ten ovplyvnili vyššie úrokové sadzby a inflácia.

Analytici s poklesom počítali, avšak iba o 0,1 %. Vychádzali z pôvodne udávaného poklesu priemyselnej produkcie za november na úrovni 0,2 %.

Z jednotlivých oblastí priemyslu výrazne klesla produkcia vo výrobnom sektore. Tá sa podľa údajov Fedu znížila o 1,3 %, zatiaľ čo analytici počítali s poklesom o 0,3 %. V novembri jej pokles dosiahol 1,1 %.

V poklese pokračovala aj produkcia v ťažobnom sektore, aj keď oproti vývoju v novembri sa tempo poklesu spomalilo. V novembri klesla produkcia v tejto oblasti o 1,2 % a v decembri o 0,9 %.

Naopak, produkcia utilít sa zvýšila o 3,8 %. V porovnaní s vývojom v novembri sa však tempo rastu spomalilo, keď v novembri vzrástla o 4,5 %.