Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia vo Francúzsku v septembri klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V porovnaní s februárom 2020, čo bol posledný mesiac pred zavedením prvej blokády na zastavenie šírenia koronavírusu, však bola priemyselná produkcia vo Francúzsku v septembri o 5,2 % nižšia.

Paríž 5. novembra (TASR) - Priemyselná produkcia vo Francúzsku, druhej najväčšej ekonomike eurozóny, v septembri klesla po náraste v predchádzajúcom mesiaci. Na príčine boli problémy v dodávateľských reťazcoch. Informoval o tom v piatok štatistický úrad INSEE.

Podľa najnovších údajov štatistikov sa výkon francúzskeho priemyslu v septembri 2021 znížil o 1,3 % oproti augustu, keď medzimesačne vzrástol o 1 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že bude stagnovať.

Štatistiky ukázali, že produkcia vo výrobnom sektore v septembri klesla o 1,4 %, a to najmä v dôsledku zníženia výroby dopravných prostriedkov (-8,4 %), koksu a rafinérskych produktov (-2,3 %), potravinárskych výrobkov (-0,7 %) a nápojov (-2 %). Vo výrobe strojov a zariadení sa však zvýšila, už druhý mesiac po sebe, a to o 1,3 %.

V medziročnom porovnaní sa výkon francúzskeho priemyslu ako celku v septembri zvýšil o 2,8 % a produkcia vo výrobe stúpla o 2,7 %.

V porovnaní s februárom 2020, čo bol posledný mesiac pred zavedením prvej blokády na zastavenie šírenia nového koronavírusu, však bola priemyselná produkcia vo Francúzsku v septembri o 5,2 % nižšia.