Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia vo Francúzsku v júli klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ako uviedli štatistici, priemyselná produkcia vo Francúzsku klesla v júli oproti predchádzajúcemu mesiacu o 1,6 %.

Paríž 9. septembra (TASR) - Po dvoch mesiacoch rastu zaznamenala priemyselná produkcia vo Francúzsku v júli pokles, ktorého rozsah bol omnoho výraznejší, než sa čakalo. Vývoj v priemysle ovplyvnila najmä produkcia vo výrobnom sektore. Uviedol to v piatok francúzsky štatistický úrad INSEE. Informoval o tom server RTTNews.

Ako uviedli štatistici, priemyselná produkcia vo Francúzsku klesla v júli oproti predchádzajúcemu mesiacu o 1,6 %. Na porovnanie, v júni sa zvýšila o 1,2 %. Analytici počítali s poklesom, očakávali však, že pokles dosiahne 0,5 %.

Pod výraznejší než predpokladaný pokles priemyselnej produkcie sa výraznou mierou podpísal výrobný sektor, v ktorom sa produkcia znížila rovnako ako v celkovom priemysle o 1,6 %. V júni zaznamenala rast o 0,9 %.

V rámci výrobného sektora najviac klesla produkcia strojov a zariadení (1,9 %) a dopravných zariadení, kde pokles dosiahol 1,8 %. Znížila sa aj produkcia potravín a nealkoholických nápojov, a to o 0,8 %. Okrem toho klesla produkcia v rámci ťažobného priemyslu, naopak, zvýšila sa produkcia v stavebníctve.