Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia vo Francúzsku vo februári prudko klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Výsledok bol výrazne horší, než očakávali ekonómovia.

Paríž 9. apríla (TASR) - Po raste na začiatku roka zaznamenala priemyselná produkcia vo Francúzsku vo februári nečakaný pokles, ktorý dosiahol 10-mesačné maximum. Vývoj v priemysle do veľkej miery ovplyvnil čiastočný lockdown v niektorých regiónoch po opätovnom raste počtu infikovaných novým koronavírusom.

Ako v piatok informoval francúzsky štatistický úrad INSEE, priemyselná produkcia klesla vo februári oproti predchádzajúcemu mesiacu o 4,7 %, zatiaľ čo v januári zaznamenala medzimesačný rast o 3,2 %. Februárový pokles bol najprudší od apríla minulého roka, keď po nástupe pandémie klesla priemyselná výroba vo Francúzsku o viac než 20 %.

Výsledok bol výrazne horší, než očakávali ekonómovia. Tí počítali iba so spomalením tempa rastu, ktoré odhadovali na úrovni 0,5 %.

Výrazne klesla produkcia vo výrobnom sektore. Pokles dosiahol 4,6 % po tom, ako v januári zaznamenala rast o 3,3 %. V rámci tohto sektora sa prudko znížila najmä výroba dopravných prostriedkov, až o 11,4 %. Produkcia výrazne klesla aj v stavebníctve a v oblasti verejnoprospešných podnikov.

V medziročnom porovnaní zaznamenala priemyselná výroba vo Francúzsku pokles o 6,6 %. Produkcia vo výrobnom sektore sa prepadla o 7,1 %.