Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Priemyselná výroba v Česku klesla v septembri výrazne rýchlejšie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hodnota nových objednávok klesla v septembri medziročne o 1,2 %. Nové objednávky zo zahraničia sa znížili o 3,1 %, zatiaľ čo české nové objednávky vzrástli o 3,5 %.

Praha 8. novembra (TASR) - Priemyselná výroba v Česku klesla v septembri medziročne o 4 % po 1,4-percentnom poklese v predchádzajúcom mesiaci. Dôvodom je najmä obmedzenie výroby áut a ich komponentov. Ich produkcia sa znížila až o 33 %. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom klesla priemyselná produkcia podľa Českého štatistického úradu (ČSÚ) o 3,3 %.

"Do septembrových výsledkov sa premietlo najmä obmedzenie výroby áut a ich dielov," citoval Radka Matějku z ČSÚ server novinky.cz. Ako však Matějka dodal, mnohým ďalším odvetviam sa relatívne darí a ich výroba je na vzostupe.

Napríklad septembrová výroba osobných áut v najväčšej českej automobilke Škoda Auto bola zhruba tretinová v porovnaní so septembrom minulého roka. "Vzhľadom na váhu automobilového priemyslu je jasné, že pri takýchto výsledkoch je náročné dosiahnuť, aby zvyšné odvetvia dokázali prepad automobilov v plnej miere vykompenzovať," uviedol Miroslav Novák zo spoločnosti Akcenta.

Na druhej strane sa podľa neho darí strojárskemu a kovospracujúcemu priemyslu. Aj tak však prepad automobilového priemyslu bude odvetvie brzdiť celý 4. štvrťrok.

Hodnota nových objednávok klesla v septembri medziročne o 1,2 %. Nové objednávky zo zahraničia sa znížili o 3,1 %, zatiaľ čo české nové objednávky vzrástli o 3,5 %.