Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Priemyselná výroba v ČR v marci klesla a obchodný prebytok vzrástol

Na archívnej snímke električka v Prahe. Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa štatistík sa priemyselná produkcia v Českej republike (ČR) v marci 2024 po úprave o počet pracovných dní medziročne znížila o 2,7 % po náraste o 0,7 % vo februári.

Praha 7. mája (TASR) - Produkcia českého priemyslu v marci klesla viac, ako sa očakávalo po náraste vo februári. Ale prebytok zahraničného obchodu vzrástol, keďže dovoz klesol viac ako vývoz. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok zverejnil Český štatistický úrad (ČSÚ). TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Podľa štatistík sa priemyselná produkcia v Českej republike (ČR) v marci 2024 po úprave o počet pracovných dní medziročne znížila o 2,7 % po náraste o 0,7 % vo februári. Ekonómovia pritom očakávali pokles priemyselnej výroby v marci o 0,5 %.

Spomedzi jednotlivých odvetví sa v marci medziročne najviac znížila produkcia v banskom a ťažobnom sektore (-3,8 %), vo výrobnom sektore (-2,7 %), aj produkcia elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu (-2,4 %).

V medzimesačnom porovnaní a po úprave o sezónne vplyvy sa produkcia českého priemyslu v marci znížila o 1,6 % po smerom nahor revidovanom náraste o 2,2 % vo februári.

ČSÚ v separátnej správe uviedol, že prebytok obchodnej bilancie krajiny v marci vzrástol na 39,6 miliardy korún (1,58 miliardy eur) zo 17 miliárd Kč v rovnakom mesiaci minulého roka. Bol takisto vyšší než 36,5 miliardy Kč vo februári.

Vývoz z Česka pritom v marci medziročne klesol o 3,3 %, ale dovoz sa znížil ešte viac, o 9 %.

(1 EUR = 24,995 CZK)