Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Priemyselná výroba v Španielsku v septembri rástla

Obchodovanie na burze, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V medzimesačnom porovnaní zaznamenala priemyselná výroba v septembri pokles o 0,3 %. V rovnakom rozsahu v auguste vzrástla.

Madrid 4. novembra (TASR) - Priemyselná produkcia v Španielsku pokračovala v septembri v raste, tempo rastu sa však spomalilo. Uviedol to v piatok španielsky štatistický úrad INE. Informovali o tom agentúra Reuters a server RTTNews.

Priemyselná výroba v Španielsku vzrástla v septembri po úprave o sezónne a kalendárne vplyvy medziročne o 3,6 %. V auguste rast dosiahol po revízii smerom nadol 5,2 %.

Spomalenie rastu priemyselnej výroby bolo výraznejšie aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov. Tí predpokladali, že v septembri sa produkcia zvýši o 3,7 %, pričom vychádzali z pôvodných údajov za august, ktoré poukazovali na rast o 5,5 %.

K septembrovému rastu prispela produkcia kapitálových tovarov, kde rast dosiahol 11,8 %. Zvýšila sa aj produkcia v energetickom sektore, a to o 8,6 %, a v prípade spotrebného tovaru rast dosiahol 1,5 %. Naopak, produkcia polotovarov klesla o 3 %.

Na neupravenej báze sa priemyselná produkcia v Španielsku zvýšila v septembri o 3,3 %. V auguste rast dosiahol 5,6 %.

V medzimesačnom porovnaní zaznamenala priemyselná výroba v septembri pokles o 0,3 %. V rovnakom rozsahu v auguste vzrástla.