Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Priemyselná výroba v Taliansku rástla slabším tempom, než sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Priemyselná produkcia v Taliansku vzrástla vo februári oproti prvému mesiacu roka o 0,1 %. Vrátila sa tak k rastu po tom, ako v januári zaznamenala pokles o 1,4 %.

Rím 11. apríla (TASR) - Priemyselná produkcia v Taliansku sa vo februári vrátila k rastu, jeho tempo však bolo výrazne slabšie, než sa čakalo. Údaje, ktoré vo štvrtok zverejnil taliansky štatistický úrad, priniesli portály RTTNews a tradingeconomics.

Priemyselná produkcia v Taliansku vzrástla vo februári oproti prvému mesiacu roka o 0,1 %. Vrátila sa tak k rastu po tom, ako v januári zaznamenala pokles o 1,4 %. Analytici však očakávali, že rast dosiahne 0,5 %.

Obrat k rastu nastal v oblasti produkcie kapitálových tovarov, kde sa produkcia vo februári zvýšila o 3,5 %, zatiaľ čo v januári o 3,6 % klesla. Rast zaznamenala aj produkcia polotovarov, i keď iba minimálny. Zatiaľ čo v januári klesla o 0,1 %, vo februári sa v tomto rozsahu zvýšila.

Produkcia v oblasti spotrebného tovaru pokračovala v poklese, tempo poklesu sa však spomalilo. V januári výroba spotrebného tovaru klesla o 2,2 %, vo februári pokles predstavoval 0,8 %. Naopak, produkcia v oblasti energií sa vrátila k poklesu. V januári vzrástla o 1,9 %, vo februári potom o 2 % klesla.

Na medziročnej báze zaznamenala priemyselná výroba v Taliansku vo februári pokles o 3,1 %, čo predstavuje pokles produkcie 13. mesiac po sebe. Jeho tempo sa však zmiernilo, a to o 0,6 percentuálneho bodu.