Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Priemyselná výroba vo Francúzsku v septembri klesala miernejšie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní sa priemyselná výroba vo Francúzsku v septembri zvýšila o 1,8 %.

Paríž 4. novembra (TASR) - Priemyselná produkcia vo Francúzsku sa v septembri vrátila k poklesu, jeho tempo však bolo miernejšie, než sa očakávalo. Uviedol to v piatok francúzsky štatistický úrad INSEE, ktorý zároveň upravil údaje za mesiac august smerom nahor. Informoval o tom server tradingeconomics.

Podľa INSEE klesla priemyselná výroba vo Francúzsku v septembri oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,8 %, zatiaľ čo v auguste zaznamenala medzimesačný rast na úrovni 2,7 %. Pokles za september bol tak miernejší, než očakávali analytici, ktorí počítali s poklesom priemyselnej produkcie až o 1 %. Navyše, augustový rast prekonal predbežný odhad, ktorý INSEE stanovil na úrovni 2,4 %. Už ten predstavoval najvyššie tempo rastu od januára 2021.

Pod septembrový pokles sa veľkou mierou podpísala produkcia v ťažobnom sektore a energetike. V tejto oblasti klesla produkcia o vyše 3 %. Pokles zaznamenala napríklad aj produkcia dopravných zariadení, konkrétne o 2,3 %. Naopak, produkcia v stavebnom sektore o 1,8 % vzrástla.

V medziročnom porovnaní sa priemyselná výroba vo Francúzsku v septembri zvýšila o 1,8 %. Tempo rastu sa tak zrýchlilo, keď v auguste medziročný rast dosiahol 1,5 %.