Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Októbrový údaj objednávok v USA prekonal očakávania analytikov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

K dvojnásobne vyššiemu rastu priemyselných objednávok prispeli najmä objednávky na tovar krátkodobej spotreby. Tie vzrástli v októbri o 2,4 %.

Washington 3. decembra (TASR) - Priemyselné objednávky v Spojených štátoch pokračovali v októbri v raste, pričom tempo rastu vysoko prekonalo očakávania. Prispeli k tomu najmä objednávky na tovar krátkodobej spotreby.

Americké ministerstvo obchodu informovalo, že priemyselné objednávky v USA vzrástli v októbri o 1 %. V septembri sa po revízii smerom nahor zvýšili o 0,5 %.

Októbrový údaj výrazne prekonal očakávania analytikov. Tí počítali s rastom priemyselných objednávok o 0,5 %. Vychádzali pritom z pôvodných údajov ministerstva za mesiac september, podľa ktorých priemyselné objednávky v USA vzrástli o 0,2 %.

K dvojnásobne vyššiemu rastu, než sa čakalo, prispeli najmä objednávky na tovar krátkodobej spotreby. Tie vzrástli v októbri o 2,4 %. V septembri ich rast dosiahol 1,3 %.

Prudký rast objednávok na tovar krátkodobej spotreby tak viac než vykompenzoval vývoj objednávok na tovar dlhodobej spotreby. Tie klesli o 0,4 %, pod čo sa podpísal výrazný pokles objednávok na dopravné zariadenia.