Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

PRIESKUM: Cloudové služby využíva iba tretina zamestnancov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Podľa posledných dát Eurostatu z mája tohto roka cloudové riešenia na Slovensku využíva 36 percent firiem, pričom európsky priemer je viac ako 40 percent.

Bratislava 2. júla (TASR) - Na Slovensku využíva nejakú formu cloudového riešenia necelá tretina zamestnancov. Cloud pritom za bezpečný považuje osem z desiatich užívateľov. Podľa IT odborníkov sa firmy ešte neodhodlali na prechod do cloudu, aj napriek tomu, že tieto služby dokážu šetriť veľa finančných prostriedkov a času. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý pre spoločnosť Seyfor realizovala výskumná agentúra MNFORCE.

"Informačné technológie sa u nás adaptujú spravidla pomalšie, s odstupom času. Preto si myslím, že využitie cloudu bude významnejšie skôr v nasledujúcich rokoch," komentoval výsledok Peter Gajdošech zo spoločnosti Seyfor.

Podľa posledných dát Eurostatu z mája tohto roka cloudové riešenia na Slovensku využíva 36 percent firiem, pričom európsky priemer je viac ako 40 percent. Cloud je pre firmy veľmi praktické riešenie, ktoré im umožňuje flexibilne reagovať na meniace sa podmienky na trhu. Jeho využívanie sa postupne stáva trendom, pričom aj Európska komisia apeluje na to, aby tieto služby do konca desaťročia využívali až tri štvrtiny firiem.

"V minulosti sme sa štandardne posúvali s inováciami v oblasti softvérových riešení vpred raz za tri roky, teraz je to niekoľkokrát ročne. Cloud prináša výhody veľkých, takzvaných enterprise riešení aj menším firmám za rozumnú cenu. To si v minulosti mohli dovoliť len veľké spoločnosti," dodal Gajdošech.

V prieskume označilo 52 % respondentov za najväčší benefit cloudu možnosť prístupu odkiaľkoľvek a kedykoľvek. Ďalej oceňujú automatické zálohovanie dát (41 %), možnosť prístupu z iného zariadenia (40 %), možnosť lepšej spolupráce a zdieľania informácií s kolegami (35 %). Na piatom mieste (32 %) vnímajú používatelia ako výhodu úsporu času vďaka rýchlemu prístupu.

Relatívne málo respondentov považuje používanie cloudových služieb za nebezpečné, konkrétne 17 %. Najväčším rizikom je pre 67 % opýtaných krádež dát. Bezpečnosť dát v cloude je však podľa spoločnosti Seyfor dnes na výrazne vyššej úrovni ako bezpečnosť uloženia dát na vlastnom či zdieľanom disku, pričom ju ošetruje aj európska legislatíva.

"Je dôležité si ujasniť, za čo presne je v cloudovom prostredí z pohľadu zabezpečenia zodpovedný jeho poskytovateľ, aké nástroje sú k dispozícii a akým spôsobom ich môže spoločnosť využiť na zaistenie adekvátnej úrovne bezpečnosti," povedal Milan Ryšavý, ktorý sa v spoločnosti Seyfor špecializuje práve na bezpečnosť cloudu. "Cloudové prostredia ponúkajú pokročilé a komplexné nástroje na zaistenie bezpečnosti. Tieto však často v základnom nastavení cloudovej služby nie sú automaticky a je tak na každej firme, aby ich zodpovedne doplnila," dodal.

Podľa typu cloudovej služby je vždy určitá zodpovednosť za zabezpečenie aj na spoločnosti. Súčasťou využívania cloudových služieb je dnes i viacfaktorová autentifikácia. Odborníci zo Seyfor zároveň odporučili, že je nutné pamätať tiež na priebežné vzdelávanie zamestnancov.