Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Index ekonomického sentimentu je na najnižšej úrovni

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Trend negatívnych očakávaní sa prejavil aj pri ekonomikách eurozóny a USA, keď index očakávaného vývoja klesol v oboch ekonomikách na úroveň -8 b.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Index ekonomického sentimentu poklesol na najnižšiu úroveň od mája 2020. Index podľa prieskumu spoločnosti CFA Society Slovakia pokračuje v septembri v strmom poklese, keď z augustovej hodnoty indexu -3 bodov (b) klesol na -28 b.

Hlavným dôvodom, prečo ekonómovia naďalej očakávajú spomaľovanie slovenskej ekonomiky, je predpoklad opakovaného sprísnenia pandemických opatrení, ktorý za jeden z dôvodov spomalenia označilo až 63 % respondentov. Čo je o 10 % viac, v porovnaní s augustom.

Ako ďalšie hlavné dôvody spomalenia uviedlo 31 % respondentov slabý záujem o očkovanie a 24 % výrazné zrýchlenie inflácie. Približne 24 % respondentov označilo ako jeden z hlavných faktorov, pre ktoré očakávajú pozitívny vývoj ekonomiky nízku bázu, 22 % odloženú spotrebu a 21 % expanzívnu fiškálnu politiku. Index hodnotenia aktuálnej situácie slovenskej ekonomiky pokračoval už druhý mesiac po sebe v poklese a dostal sa na úroveň 31 b, keď klesol o 18 b. Trend negatívnych očakávaní sa prejavil aj pri ekonomikách eurozóny a USA, keď index očakávaného vývoja klesol v oboch ekonomikách na úroveň -8 b.

Po augustovom náraste zaznamenali v septembri vyhliadky pre vývoj na akciových finančných trhoch pokles a potvrdili tak dlhodobý klesajúci trend. Index očakávaného vývoja na amerických akciových trhoch klesol z augustových 39 b na 16 b a na európskych z 29 b na 14 b. Očakávania vývoja výnosov z desaťročných slovenských a nemeckých dlhopisov pokračovali v raste a z augustových 25 b stúpli na 39 b. Pri amerických dlhopisoch bol zaznamenaný mierny pokles z 46 b na 43 b.