Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Každá ôsma firma v Nemecku vyžíva umelú inteligenciu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Štatistický úrad v rámci prieskumu oslovil 80.000 spoločností s najmenej desiatimi zamestnancami. Umelú inteligenciu využívajú najmä väčšie podniky.

Wiesbaden 27. novembra (TASR) - Každá ôsma súkromná spoločnosť v Nemecku v súčasnosti využíva umelú inteligenciu. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktoré zverejnil v pondelok nemecký štatistický úrad. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Štatistický úrad v rámci prieskumu oslovil 80.000 spoločností s najmenej desiatimi zamestnancami. Umelú inteligenciu využívajú najmä väčšie podniky. Medzi spoločnosťami s viac ako 250 zamestnancami ich je 35 %, zatiaľ čo v prípade malých firiem tento podiel predstavuje iba 10 %. Najčastejšie sa umelá inteligencia využíva v oblasti účtovníctva (25 %) a v službách súvisiacich s bezpečnosťou informačných technológií (24 %). Nasledujú výrobné a servisné procesy (22 %) a podniková administratíva (20 %). Nástroje umelej inteligencie majú uplatnenie aj pri rozpoznávaní reči a textu.

Mnohé spoločnosti v prieskume uviedli, že im chýbajú dostatočné informácie a znalosti o možnostiach využitia umelej inteligencie. Viac ako polovica firiem (54 %), ktoré technológiu nevyužívajú, vyjadrila obavy o kompatibilitu so svojimi existujúcimi zariadeniami alebo nemala jasno v súvisiacich právnych aspektoch. Približne jedna pätina firiem, ktoré majú k umelej inteligencii zdržanlivý postoj, nepovažuje jej nasadenie v oblasti svojho podnikania za zmysluplné.