Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

PRIESKUM: Vyše polovica Slovákov má uzavreté poistenie domácnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najčastejším spôsobom uzatvárania poistných zmlúv je u slovenských internetových respondentoch využitie finančného poradcu.

Bratislava 19. januára (TASR) - Medzi najvyužívanejšie typy poistných zmlúv na Slovensku patrí poistenie domácnosti. Tento typ má uzavretý viac než polovica Slovákov. Vyplýva to z výskumu spoločnosti Nielsen Admosphere Slovakia.

Pri poistení domácnosti, ktoré má uzavreté 51 % Slovákov, platí, že v najväčšej miere ho majú uzavreté ľudia s vyšším vzdelaním a tiež ľudia starší ako 35 rokov. Štyria z desiatich Slovákov o uzatvorení poistenia domácnosti v budúcnosti vôbec neuvažujú a osem percent sa naň chystá v nasledujúcich šiestich mesiacoch.

Ďalším častým poistením je poistenie nehnuteľnosti, ktoré si platí 48 % Slovákov. O niečo častejšie ho uzatvárajú muži než ženy. V porovnaní s ostatnými typmi dlhodobého poistenia si práve poistenie nehnuteľnosti plánuje v priebehu ďalších šiestich mesiacov dohodnúť najvyššie percento ľudí, a to 10 %.

Ďalšie typy poistenia, ktoré majú uzavreté viac ako dve pätiny Slovákov, sú pravidelne platené životné poistenie, čo je 42 %, a úrazové poistenie, čo je 41 %. Naopak, najmenší záujem je o jednorazovo platené životné poistenie a celoročné cestovné poistenie.

Rozdiely v uzatváraní poistenia medzi mužmi a ženami sú pri poistení nehnuteľnosti, úrazovom poistení a poistení zodpovednosti za škodu. Vo všetkých prípadoch si poistenie o približne päť percentuálnych bodov častejšie zjednávajú muži.

Najčastejším spôsobom uzatvárania poistných zmlúv je u slovenských internetových respondentoch využitie finančného poradcu. Túto možnosť poistenci najčastejšie využili pri uzatváraní pravidelne plateného životného poistenia. Všeobecne frekventované je taktiež uzatváranie poistiek osobne na pobočke poisťovne alebo na pobočke partnera. Pri najčastejšie zjednávaných typov poistení tak odpovedala približne pätina poistencov.