Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Mnoho Nemcov aj napriek uvoľneniam stále pracuje z domu

Na archívnej snímke z 1. októbra 2021 muž pracuje z domu v Mníchove. Foto: TASR/DPA

Je zrejmé, že mnohé spoločnosti sa natrvalo prispôsobili flexibilnejším pracovným podmienkam, povedal Jean-Victor Alipour, expert Ifo na prácu z domu.

Mníchov 9. mája (TASR) - Podiel Nemcov, ktorí aj naďalej pracujú z domu, v apríli klesol len mierne, napriek zrušeniu požiadavky na prácu na diaľku v rámci boja proti pandémii ochorenia COVID-19. Ukázali to v pondelok výsledky prieskumu inštitútu pre výskum hospodárstva (Ifo), ktoré prevzala TASR.

Anketa medzi 9000 firmami odhalila, že 24,9 % nemeckých zamestnancov si aj v apríli aspoň časť z pracovného času odpracovalo z domu, v porovnaní s 27,6 % v predchádzajúcom mesiaci.

„To znamená, že počet ľudí pracujúcich z domu, zostáva na vysokej úrovni aj po tom, ako bola 20. marca zrušená povinnosť pracovať na diaľku,“ povedal Jean-Victor Alipour, expert Ifo na prácu z domu.

„Je zrejmé, že mnohé spoločnosti sa natrvalo prispôsobili flexibilnejším pracovným podmienkam,“ dodal.

Možnosti práce na diaľku sú stále najrozšírenejšie v sektore služieb, kde v apríli pracovalo z domu 35,3 % zamestnancov, uviedol Ifo.

Pokles práce na diaľku bol v apríli výrazný v nemeckom automobilovom priemysle, kde sa podiel takto pracujúcich zamestnancov znížil na 17,8 % z 28,4 %, dodal Ifo.