Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

PRIESKUM: Väčšina Nemcov nechce súkromné ohňostroje pri svojich domoch

Ilustračné foto Foto: TASR

Nezisková asociácia na ochranu životného prostredia a spotrebiteľa Deutsche Umwelthilfe nedávno vyzvala na úplný zákaz zábavnej pyrotechniky.

Berlín 25. novembra (TASR) - Zhruba 60 percent Nemcov nesúhlasí s použitím zábavnej pyrotechniky súkromnými osobami v blízkosti svojich domovov, vyplýva z prieskumu, ktorý zverejnili vo štvrtok pred blížiacou sa tradičnou sezónou ohňostrojov sprevádzajúcou obdobie príchodu Nového roka. Informovala o tom agentúra DPA.

S odpaľovaním ohňostrojov súkromnými osobami v obytných zónach súhlasilo len 29 percent opýtaných v stredajšom prieskume spoločnosti YouGov na vzorke 2997 respondentov vo veku nad 18 rokov. Zvyšných 11 percent opýtaných bolo v otázke nerozhodných.

Za používanie zábavnej pyrotechniky bolo viac mužov než žien - podporilo ho 31 percent mužov voči 27 percentám žien, píše DPA.

Nezisková asociácia na ochranu životného prostredia a spotrebiteľa Deutsche Umwelthilfe (DUH) nedávno vyzvala na úplný zákaz zábavnej pyrotechniky, čím získala podporu policajných odborov, ako aj množstva lekárov i aktivistov na ochranu zvierat.

Vlani bol predaj zábavnej pyrotechniky v Nemecku zakázaný v rámci opatrení súvisiacich s bojom proti pandémii koronavírusu a mnoho miest v krajine si vytvorilo vlastné zóny so zákazom ohňostrojov, píše DPA.