Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

PRIESKUM: Mzdy absolventov SOŠ stúpnu po piatich rokoch o polovicu

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Výsledky prieskumu prezentoval na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Nástupná mzda absolventov stredných odborných škôl (SOŠ) sa na Slovensku pohybuje na úrovni 500 eur v hrubom. Po piatich rokoch od ukončenia školy si platovo prilepšia v priemere o 50 % a ich mzda narastie na 750 eur. Najpomalšie tempo rastu mzdy majú absolventi na strednom Slovensku, najrýchlejšie na východnom Slovensku. Vyplýva to z celoslovenského mzdového prieskumu medzi zamestnávateľmi vo výrobných podnikoch a službách, ktorí prijímajú čerstvých absolventov SOŠ. Výsledky prieskumu prezentoval na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích.

"Po nástupe v Bratislave dostane absolvent strednej školy mediánovú hrubú mzdu 600 eur a po piatich rokoch 800 eur, jeho hrubá mzda sa zvýši zhruba o jednu tretinu. Na západnom Slovensku pri nástupe dostane v hrubom ako čerstvý absolvent 500 eur a po piatich rokoch 750 eur, teda mzda stúpne o polovicu nástupného platu. Nízka dynamika rastu miezd je na strednom Slovensku, kde z nástupného 500-eurového platu v hrubom po piatich rokoch stúpne na 663 eur. Najdynamickejšie rastie na východnom Slovensku. Na začiatku dostáva absolvent SOŠ mediánový plat 480 eur, ale po piatich rokoch stúpne na 750 eur," vyčíslil.




Väčšina (43 %) firiem pri zamestnávaní ľudí na pozíciách, ktoré si vyžadujú stredoškolské odborné vzdelanie neberie do úvahy, či ide o čerstvých absolventov alebo už majú za sebou nejakú prax. "U štyroch z desiatich firiem to nie je podstatné aj pokiaľ ide o platové ohodnotenie. Výška odmeny je rovnaká a nezohľadňujú pritom dĺžku praxe. Viac ako 20 % firiem nepotrebuje zaškoliť absolventov, tí ľudia môžu plnohodnotne pracovať. Išlo o rezorty potravinárstva, gastronómie a služieb," zhodnotil. Väčšina firiem do troch až šesť mesiacov má všetkých absolventov stredných škôl zaškolených. S tým podľa Hřicha súvisí aj to, že ich mediánová mzda je v prvom roku o niečo nižšia, keďže nevydávajú taký pracovný výkon, ako by si firma predstavovala.

Nulové náklady na zaškolenie jedného čerstvého absolventa strednej odbornej školy deklaruje len 13 % oslovených firiem. Najviac firiem (42 %) vyčíslilo, že zaškolenie človeka do stavu, aby vedel podávať požadovaný výkon, ich stojí do 500 eur. U 14 % firiem to stojí viac ako 2000 eur. V týchto prípadoch ide o špecializované kurzy napríklad v strojárskych a elektrotechnických oblastiach.

Rozdiely sú aj medzi jednotlivými profesiami. Podľa vyjadrení personalistov sa celoslovensky najlepšie darí čerstvo vyštudovaným lakovačom a natieračom, ktorých mediánová mzda dosahuje v hrubom 950 eur. Ak absolvent SOŠ zostane na zhodnej pracovnej pozícii rok, najviac sa to platovo prejaví u operátorov stavebných strojov s platom 1300 eur. Päť rokov bez zmeny pozície napríklad pre stavebného a prevádzkového elektrikára zase znamená, že v hrubom mesačne zarobí 1800 eur.

Prieskum bol realizovaný v rámci Švajčiarsko-slovenského projektu Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce, ktorý je financovaný Švajčiarskym finančným mechanizmom. Jeho cieľom je pomôcť strednému odbornému školstvu, aby pripravovalo žiakov na prax prostredníctvom duálneho systému vzdelávania.