Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Na dôchodok si pravidelne sporí 53 % Slovákov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Z prieskumu tiež vyplynulo, že výška výplat ľudí žijúcich na Slovensku úzko súvisí aj s tým, koľko si chcú alebo môžu dovoliť odložiť.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Takmer polovica Slovákov si nevytvára žiadne úspory na dôchodok. Informoval o tom pracovný portál Kariéra.sk na základe prieskumu, do ktorého sa zapojilo 4700 respondentov. "Až 47 % opýtaných Slovákov priznalo, že si neodkladajú žiadne peniaze na dochodok," priblížila manažérka komunikácie a PR portálu Katarína Tešla.

Viac ako polovica (53 %) si to, čo im zostane, odloží. Aj keby malo ísť o malú sumu peňazí. Z prieskumu tiež vyplynulo, že výška výplat ľudí žijúcich na Slovensku úzko súvisí aj s tým, koľko si chcú alebo môžu dovoliť odložiť.

Priemerná mzda Slovákov patrí k najnižším v Európskej únii, preto si 59 % dokáže mesačne odložiť menej ako 100 eur, vyčíslil pracovný portál. Sumu 100 eur si mesačne odkladá 22 % respondentov. Čiastkou 200 eur prispeje na svoj dochodok približne sedem percent Slovákov.

Niektorí ľudia žijúci na Slovensku si podľa prieskumu vedia odložiť na dôchodok aj viac. Sumu medzi 300 až 400 eurami si mesačne odkladá päť percent opýtaných a 500 eur takmer sedem percent, uzatvoril portál.