Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Nálada ekonómov v SR je najhoršia za posledný rok a pol

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Faktormi, pre ktoré respondenti očakávajú pozitívny vývoj ekonomiky boli odložená spotreba, expanzívna fiškálna politika a očakávanie pozitívneho vývoja pandemickej situácie.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Nálada slovenských ekonómov je najhoršia za posledný rok a pol. Index ekonomického sentimentu sa v októbri mierne oslabil, keď zo septembrových -28 poklesol na -29 bodov. Vyplýva to z októbrového prieskumu ekonomického sentimentu na Slovensku CFA Society Slovakia.

Hlavným dôvodom, prečo ekonómovia naďalej očakávajú spomaľovanie slovenskej ekonomiky je predpoklad problémov s dodávkami tovarov, ktorý za jeden z dôvodov spomalenia označilo 56 % respondentov. Ako ďalšie hlavné dôvody spomalenia uviedlo 51 % výrazné zrýchlenie inflácie a 40 % opätovné sprísnenie pandemických opatrení. Medzi špecifickými dôvodmi bolo taktiež viackrát spomenuté zvyšovanie cien energií.

Faktormi, pre ktoré respondenti očakávajú pozitívny vývoj ekonomiky boli odložená spotreba, expanzívna fiškálna politika a očakávanie pozitívneho vývoja pandemickej situácie. Index hodnotenia aktuálnej situácie slovenskej ekonomiky pokračoval tretí mesiac po sebe v poklese a dostal sa na úroveň 15 bodov, pričom poklesol o 16 bodov. Trend negatívnych očakávaní pokračuje aj pri ekonomikách eurozóny a USA, kde index očakávaného vývoja klesol v oboch ekonomikách pod úroveň -15 bodov.

Nárast zaznamenali vyhliadky pre vývoj na akciových trhoch. Index očakávaného vývoja na amerických akciových trhoch vzrástol zo septembrových 16 na 26 bodov. Na európskych akciových trhoch vzrástol zo 14 na 20 bodov. Očakávania vývoja výnosov z desaťročných slovenských, nemeckých a amerických dlhopisov pokračovali v dlhodobom rastovom trende.