Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Normy pre energetickú hospodárnosť budov zdražia projekty

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Takmer dve tretiny projektových spoločností (61 %) budú cenu svojich projektov zvyšovať pri zohľadnení nových noriem. Zostávajúcich 39 % svoju cenu v súvislosti s novými normami meniť neplánuje.

Bratislava 18. júla (TASR) – Prísnejšie normy na energetickú hospodárnosť budov platné od začiatku tohto roka prinesú nielen zníženie spotreby energie v budúcnosti, ale pri veľkej časti nových projektov aj zvýšenie ceny. Vyplýva to z polročnej analýzy slovenského stavebníctva H1/2020 spracovanej analytickou spoločnosťou CEEC Research.

Z prieskumu medzi projektantmi vyplýva, že dostatočne pripravenými na zmeny, ktoré nové energetické normy prinášajú, sa cíti byť 74 % opýtaných projektových spoločností. Ďalších 22 % sa cíti byť pripravených iba čiastočne a nepripravené sa cítia štyri percentá opýtaných. Takmer dve tretiny projektových spoločností (61 %) budú cenu svojich projektov zvyšovať pri zohľadnení nových noriem. Zostávajúcich 39 % svoju cenu v súvislosti s novými normami meniť neplánuje.

Väčšina, a to až 69 % projektantov, považuje sprísnenie energetických noriem pre budovy za prospešné pre životné prostredie. Za významné z hľadiska úspory nákladov na prevádzku budovy ho považuje 63 % respondentov. Takmer polovica (46 %) však na toto sprísnenie nahliada aj ako na regulačnú záťaž a pätina sa domnieva, že toto sprísnenie je úplne zbytočné.