Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

PRIESKUM: O raste globálnej ekonomiky je presvedčených 60% riaditeľov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sedem z desiatich manažérov označilo za hlavnú postpandemickú stratégiu svojho rastu fúzie a akvizície i vytváranie strategických aliancií.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Globálna ekonomika bude v najbližších troch rokoch rásť. Je o tom presvedčených 60 % riaditeľov najvýznamnejších globálnych spoločností. Sedem z desiatich manažérov označilo za hlavnú postpandemickú stratégiu svojho rastu fúzie a akvizície i vytváranie strategických aliancií. Tieto zistenia vyplynuli z prieskumu 2021 KPMG CEO Outlook.

Do udržateľnosti plánuje investovať 30 % manažérov viac ako 10 % tržieb. V dôsledku plnenia cieľov stratégie ESG a digitalizácie 75 % respondentov tvrdí, že sú ich investície do digitálu a ESG prepojené. Riaditelia najväčších svetových spoločností sú si stále viac istí ekonomickým oživením. Je to tak aj napriek tomu, že delta variant nového koronavírusu spomaľuje návrat k stavu pred pandémiou. Prvýkrát od januára minulého roka je o tom presvedčených viac ako 60 % z nich. Lídri očakávajú rapídny rast prostredníctvom akvizícií a strategických aliancií. Deväť z desiatich riaditeľov v prieskume potvrdilo, že v nasledujúcich troch rokoch plánuje realizovať takéto transakcie.

Situáciu počas pandémie nového koronavírusu nevnímajú ako krízu, ale potenciál na investície. Približne 88 % riaditeľov má ambície zvýšiť počet svojich zamestnancov, no napriek tomu až 60 % z nich uprednostňuje investície do technológií pred zvyšovaním kvalifikácie svojej pracovnej sily.

"Keby sme chceli nájsť v udalostiach, ktoré nás ovplyvňovali posledných 18 mesiacov, niečo pozitívne, potom je to fakt, že generálni riaditelia kladú stratégiu ESG do centra svojich plánov na obnovu a dlhodobý rast. Ohrozené životné prostredie a spoločenské hrozby nám jasne ukázali, že musíme spolupracovať a zmeniť svoje správanie a nastavenie. Riaditelia firiem sú si vedomí toho, že musia byť medzi prvými, kto príde so zmenou a riešeniami," vysvetlil predseda rady partnerov KPMG na Slovensku Ľuboš Vančo.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Cestovné obmedzenia a práca na diaľku spôsobili, že mnohým nadnárodným spoločnostiam sa takto podarilo znížiť svoj negatívny vplyv na životné prostredie. V trende udržateľnosti chcú pokračovať. Tretina riaditeľov si uvedomuje, že ak sa nebudú usilovať o dosiahnutie klimatických cieľov, zníži to ich konkurenčnú výhodu a ovplyvní ich výsledky.

"Lídri sú pod rastúcim tlakom, aby reportovali, ako zmena klímy ovplyvňuje ich obchodné stratégie a finančné výkazníctvo. Zorientovať sa v tak rýchlo sa vyvíjajúcom vykazovaní ESG a štandardoch je náročné. Získavanie talentov, zavádzanie procesov a kontrol, práca s dátami a správne uchopenie ESG umožní obchodným spoločnostiam budovať dôveru a získať konkurenčnú výhodu," dodal Vančo.

Sedem z desiatich lídrov v prieskume uvádza, že nové partnerstvá budú rozhodujúce pre rozvoj digitálnej transformácie. Približne 79 % však dodáva, že ochrana ich partnerských spoločností a dodávateľských reťazcov je rovnako podstatná ako budovanie vlastnej kybernetickej ochrany. Riaditelia si uvedomujú, že digitál je dôležitým zdrojom pre tvorbu novej hodnoty. Dve tretiny respondentov preto uviedli, že plánujú navýšiť investície do inovácií a vylepšovania procesov.