Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Očakávania európskych firiem pre rok 2023 sú silne negatívne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V obavách podnikateľov je na prvom mieste dostupnosť a cena energií a ďalších surovinových zdrojov. Na druhom mieste je nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a na treťom cena pracovnej sily.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Očakávania európskeho biznisu pre rok 2023 sú výrazne negatívne. Dôvera podnikateľov, tzv. Business Confidence Index (BCI), je výrazne nižší ako počas finančnej krízy v rokoch 2008 až 2009, aj ako počas vrcholu pandémie COVID-19.

Vyplýva to z aktuálneho ekonomického výhľadu pre Európu na rok 2023, ktorý v závere tohto týždňa vydalo Združenie európskych obchodných a priemyselných komôr Eurochambres. Výhľad vychádza z ankety, na ktorej sa zúčastnilo 42.000 firiem z 25 krajín vrátane Slovenska. Informovala o tom Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK).

V obavách podnikateľov je na prvom mieste dostupnosť a cena energií a ďalších surovinových zdrojov. Na druhom mieste je nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a na treťom cena pracovnej sily. Pokles oproti očakávaniam pre rok 2022 je aj v takých ukazovateľoch, ako sú investície, export, zamestnanosť či vnútorný trh.

"Závery európskeho prieskumu plne zodpovedajú aj obavám slovenských firiem, ktoré zdôrazňujú navyše aj negatívny dopad straty tzv. východných trhov - najmä Rusko, Ukrajina a Bielorusko -, ako aj podmienky financovania výroby a exportu," priblížil Peter Mihók, predseda SOPK a člen predstavenstva Eurochambres.

Z prieskumu podľa neho vyplývajú dve hlavné výzvy. "Krátkodobá je udržanie európskej priemyselnej výroby prostredníctvom zdravého podnikateľského prostredia a tá dlhodobá je udržanie konkurenčnej schopnosti európskej ekonomiky voči hráčom z mimoeurópskeho prostredia," doplnil Mihók.