Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Ekonomika

Neplánovaný príjem by tretina Slovákov investovala do svojho bývania

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Viac ako polovica Slovákov vo veku od 25 do 34 rokov v súčasnosti stále býva s rodičmi, ukázal prieskum.

Bratislava 10. marca (TASR) - Tretina Slovákov by nečakane nadobudnutú veľkú sumu peňazí investovala do kúpy nehnuteľnosti alebo splatenia hypotéky. Informovala o tom na základe prieskumu Eurobarometer Poštová banka. "Otázka zabezpečenia vlastného bývania je najpálčivejšia najmä u mladých ľudí. Viac ako polovica Slovákov vo veku od 25 do 34 rokov totiž v súčasnosti stále býva s rodičmi," uviedla spoločnosť.

Slováci však takisto myslia do budúcnosti a snažia sa vytvárať finančné rezervy. Viac než štvrtina obyvateľov SR by nadobudnuté prostriedky uložila do banky, prípadne ich investovala do cenných papierov. Rovnako by sa rozhodli aj takmer dve pätiny Slovincov, Cyperčanov či Švédov.

Pätina ľudí by získané prostriedky investovala do rozbehnutia vlastného biznisu. Podľa banky je túžba "byť sám sebe pánom" najčastejším dôvodom, pre ktorý sa ľudia rozhodnú naštartovať vlastné podnikanie. "A práve chýbajúci kapitál je prekážka, pre ktorú mnohí Slováci o začatí podnikania zatiaľ neuvažujú," skonštatovala banka. Investovanie do vlastného podnikania by bolo prvou voľbou aj pre viac než polovicu Rumunov i 44 % Bulharov.

Na rýchle auto, cestu okolo sveta či luxusnú dovolenku by nečakane nadobudnuté prostriedky utratilo 14 % Slovákov. Podobné zmýšľanie majú z tohto pohľadu aj obyvatelia Malty a Dánska, z ktorých by si podobnými nákupmi urobila radosť približne pätina tamojších obyvateľov.