Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Približne 64 % Slovákov aktívne spravuje financie cez mobil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

V používaní mobilného bankovníctva o niečo viac prevažujú muži. Ženy častejšie používajú internet banking alebo kombinujú mobilné bankovníctvo s internet bankingom.

Bratislava 28. júla (TASR) – Približne 64 % Slovákov aktívne spravuje financie cez mobil. Pri spravovaní osobných financií z hľadiska času aj frekvencie používania dominuje mobil a klienti najviac využívajú jeho základné funkcie ako zadávanie platieb, sledovanie zostatkov či potvrdzovanie platieb na internete. Ukazuje to orientačný prieskum UniCredit Bank.

"Skutočnosť, že 64 % Slovákov aktívne využíva výhody bankových aplikácií, potvrdzuje, že slovenskí klienti sú digitalizovaní," uviedla hovorkyňa banky Zuzana Ďuďáková. Prieskum ukázal, že klienti používajú mobilné aplikácie predovšetkým na každodennú správu svojich financií. Medzi najpoužívanejšie funkcie mobilného bankovníctva patrí zadávanie platieb, sledovanie zostatku, potvrdzovanie platieb online, sledovanie histórie platieb a výkazy príjmov a výdavkov.

V používaní mobilného bankovníctva o niečo viac prevažujú muži. Ženy častejšie používajú internet banking alebo kombinujú mobilné bankovníctvo s internet bankingom. Mobilné bankovníctvo plne ovláda mladšia generácia vo veku 18-26 rokov, čo bolo 75 % respondentov v tejto vekovej kategórii, a internetové bankovníctvo je naopak obľúbené u staršej generácie vo veku 54-65 rokov, ktorá tvorila 49 % respondentov v tejto vekovej kategórii.

Približne 26 % respondentov uviedlo, že mobilnú bankovú aplikáciu používa aspoň raz týždenne. Necelá polovica uviedla, že ju používa aspoň každý druhý deň a 12 % každý deň. Pokiaľ ide o internetové bankovníctvo, ktoré je populárnejšie medzi staršou generáciou, raz týždenne ho využíva menej ako polovica používateľov. Aspoň každý druhý deň ho využíva 24 % respondentov a 3 % ho používa každý deň.