Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Prieskum: SR sa stáva pre európskych investorov čoraz atraktívnejšia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štyria z desiatich investorov očakávajú nárast celkového obratu, vyše štvrtiny podnikov počíta s nárastom pri obrate v exporte, investičných výdavkoch a aj pri rozširovaní pracovnej sily.

Bratislava 7. júna (TASR) – Európski investori si myslia, že slovenské hospodárstvo ide správnym smerom. Slovensko sa pre nich stáva čoraz atraktívnejšou krajinou. Vyplýva to z prieskumu viacerých obchodných komôr na Slovensku, o ktorom informoval hovorca Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory - AHK Slowakei Markus Halt. Slovensko v porovnaní s inými krajinami vyniká produktivitou, pripravenosťou zamestnancov podávať výkony, platobnou disciplínou, dostupnosťou a kvalitou lokálnych dodávateľov, ale aj kvalifikáciou zamestnancov.

Na prieskume sa zúčastnilo 116 európskych firiem, veľká väčšina z nich uviedla, že by na Slovensku investovala znovu. Prieskum sa konal v marci a apríli, keď sa Slovensko nachádzalo ešte v čiastočnom lockdowne, preto niektorí investori naznačovali miernu nespokojnosť. Osem percent z opýtaných hodnotí situáciu na Slovensku ako dobrú. "Tri z desiatich podnikov už vidia svetlo na konci tunela," uviedol prezident AHK Slowakei Peter Lazar s tým, že s lepšími výsledkami vo vlastnom biznise počas zvyšku tohto roka počíta 38 % opýtaných firiem.

Štyria z desiatich investorov očakávajú nárast celkového obratu, vyše štvrtiny podnikov počíta s nárastom pri obrate v exporte, investičných výdavkoch a aj pri rozširovaní pracovnej sily. "Týmito číslami sa znovu dostávame na úroveň pred krízou," komentoval Lazar s tým, že ekonomické dno krízového roka 2020 je podľa neho jednoznačne prekonané. Podľa rakúskeho obchodného radcu Christiana Kügerla sa na Slovensku začína hospodárske zotavenie, investori však dôkladne sledujú politický vývoj.

Firmy podľa prieskumu tento rok počítajú s miernym nárastom mzdových nákladov, zhruba na úrovni 4,3 %. "Pôjde však len o krátku pauzu," domnieva sa Lazar. Okolo 40 % podnikov očakáva silnejší nárast mzdových nákladov a preto vidia veľké riziko pre vývoj podnikania v najbližšom roku.

Rizikom pre investorov sú aj hospodárska politika, dopyt a nedostatok odborného personálu. "Kvalifikovaných pracovníkov súrne potrebujú v mnohých odvetviach," podotkol Lazar s tým, že pre skoro polovicu respondentov tento nedostatok personálu predstavuje jednu z najväčších hrozieb ich biznisu v najbližšom roku. "Na prvom mieste však stojí hospodársko-politická situácia. Vzhľadom na skúsenosti počas lockdownu v tomto smere veľké riziko vidí viac ako každý druhý podnik," podotkla komora. Takmer polovica európskych investorov vníma kriticky aj dopyt.

Prieskum tiež ukázal, že aktuálne už takmer štvrtina podnikov znovu dosahuje obrat z predkrízového obdobia, do konca roka by sa tento podiel mohol zvýšiť na 40 %. "Viac ako polovica firiem však predkrízovú úroveň podľa všetkého dosiahne až v roku 2022 alebo neskôr," podotkla komora.