Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Tri štvrtiny stavebníkov vlani čelilo nárastu pohľadávok po splatnosti

Ilustračná foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Stavebníci sa domnievajú, že hlavným dôvodom je nedostatok financií na strane zákazníka.

Bratislava 3. júla (TASR) – Viac než tri štvrtiny stavebných spoločností sa vlani stretlo s nárastom počtu pohľadávok po splatnosti. Stavebníci sa domnievajú, že hlavným dôvodom je nedostatok financií na strane zákazníka. Asi polovica firiem nevyužíva žiadne opatrenie na vymáhanie oneskorených platieb. Vyplýva to z prieskumu spoločností CEEC Research a Považskej cementárne Ladce.

Kým 84 % stavebných firiem sa stretlo s pohľadávkami po splatnosti v rámci súkromného sektora, s meškaním úhrady pohľadávok zo strany štátnej správy sa stretlo len 17 % stavebníkov a rovnaké percento eviduje pohľadávky po splatnosti zo strany samospráv. Pri samosprávach riaditeľ spoločnosti SMS Dalibor Novotný uviedol, že ide o akýsi paradox, pretože samosprávy dané finančné prostriedky na účtoch majú, ale legislatíva im buď nedovoľuje ich uvoľniť napríklad pre chýbajúce schválenie zastupiteľstvom, alebo hľadajú iný formálny problém pre oneskorenie platieb.

"Reálne sa nám potom stáva, že na zákazkách s kvartálnou fakturáciou pre investora realizujeme stavebné práce so splatnosťou väčšou ako päť mesiacov, čo môže mať za následok posuny v úhradách našim subdodávateľom," uviedol Novotný s tým, že je podľa neho potrebné vyvolať tlak, aby sa všetky verejné zákazky hradili najneskôr v zákonom stanovenej maximálnej dobe splatnosti 60 dní, čo už je aj tak dlhá doba pre menších dodávateľov.

Medziročne vlani viac než polovica stavebníkov neevidovala žiadnu zmenu v podiele pohľadávok po splatnosti na celkových pohľadávkach. Naopak, pre 29 % firiem podiel pohľadávok po splatnosti rástol v priemere o 22 %. Zvyšných 15 % stavebníkov sa stretlo s menším podielom pohľadávok po splatnosti než v roku 2019.

Za hlavný dôvod meškania platieb považujú stavebníci nedostatok financií na strane zákazníka. Viac než polovica firiem túto situáciu tiež pripisuje koronakríze. Zhruba tretina je toho názoru, že dôvodom je zdĺhavá administrácia faktúr či snaha optimalizovať peňažný tok.

V prípade oneskorených platieb takmer polovica opýtaných nevyužíva žiadne opatrenia. Dve pätiny spoločností využívajú upomienkové zasielanie faktúr a viac ako desatina využíva outsourcing pohľadávok na spoločnosť, ktorá tieto pohľadávky spravuje. Menej než desatina svoje pohľadávky poisťuje.