Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Prieskum: V súčasnosti najviac z domu pracujú ľudia v oblasti IT

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odvetvia s najvyšším počtom respondentov, ktorí uviedli, že ich typ práce nie je možné robiť z domu, sú najmä cestovný ruch a gastro, výroba alebo doprava a špedícia.

Bratislava 8. apríla (TASR) - V súčasnej mimoriadnej situácii na Slovensku najviac z domu pracujú ľudia v oblasti IT, najmenej zamestnanci v cestovnom ruchu. Slováci tvrdia, že doma pracujú rovnako, či dokonca sú produktívnejší ako na pracovisku. Ukázal to prieskum portálu Platy.sk, ktorý patrí do portfólia spoločnosti Profesia. Zúčastnilo sa 914 respondentov.

Práca z domu je v súčasnosti najrozšírenejšie opatrenie, pomocou ktorého sa zamestnávatelia na Slovensku snažia o predídenie šírenia ochorenia COVID-19. Aktuálne pracuje z domu viac ako 47 % respondentov. Na ďalších miestach skončili opatrenia priamo na pracovisku. Viac ako 28 % respondentov odpovedalo, že aktuálne navštevuje pracovisko, kde sú zvýšené hygienické normy. Viac ako 12 % ľudí uviedlo, že pre mimoriadnu situáciu momentálne vôbec nepracujú. Medzi opýtanými je aj takmer sedem percent respondentov, ktorí tvrdia, že ich zamestnávateľ nepriniesol na pracovisko žiadne opatrenia.

Prieskum ukázal, že väčšina ľudí oceňuje, prípadne by ocenila možnosť pracovať v súčasnej situácii z domu. Takúto odpoveď uviedlo viac ako 56 % ľudí. Viac ako tretina respondentov uviedla, že majú prácu, ktorú nie je možné vykonávať z domu.

Odvetvia s najvyšším počtom respondentov, ktorí uviedli, že ich typ práce nie je možné robiť z domu, sú najmä cestovný ruch a gastro, výroba alebo doprava a špedícia.

Naopak, v súčasnosti pracujú z domu najmä ľudia v oblasti IT, marketingu, ekonomiky alebo financií. Takmer 60 % respondentov uviedlo, že počas práce z domu pracujú rovnako alebo sú dokonca produktívnejší ako na pracovisku. Oproti nim iba 18 % respondentov priznáva, že doma majú problém s koncentráciou a takmer sedem percent ľudí uvádza, že prácu z domu považujú za príležitosť, keď môžu pracovať menej.