Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Väčšina Nemcov je spokojná s opatreniami v čase koronavírusu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prieskum - vykonaný na vzorke viac ako 2000 respondentov - ukázal, že kroky vlády nemeckej kancelárky Angely Merkelovej vníma skôr pozitívne celkovo 54 percent respondentov.

Berlín 27. marca (TASR) - Väčšina Nemcov je presvedčená, že opatrenia, ktoré prijíma vláda v čase šírenia koronavírusu SARS-CoV-2, sú dostatočné. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý pre tlačovú agentúru DPA uskutočnila agentúra YouGov - dva mesiace po tom, ako krajina oznámila prvý prípad nákazy na svojom území.

Prieskum - vykonaný na vzorke viac ako 2000 respondentov - ukázal, že kroky vlády nemeckej kancelárky Angely Merkelovej vníma skôr pozitívne celkovo 54 percent respondentov. Trinásť percent opýtaných je s reakciou vlády na šírenie tejto potenciálne smrtiacej nákazy "veľmi spokojných".

Len 38 percent respondentov vyjadrilo, že sú skôr nespokojní, zatiaľ čo osem percent neodpovedalo.

Prvý prípad nákazy vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, zaznamenali v Nemecku 27. januára. Počet infikovaných v Nemecku dosiahol podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa vyše 47.000 a počet úmrtí presiahol 280.

Nemecká vláda zaviedla bezprecedentné celoštátne opatrenia, ktoré radikálne obmedzujú verejný život, aby sa spomalilo šírenie nového koronavírusu.

Horná komora nemeckého parlamentu, Spolková rada, v piatok schválila záchranný balík opatrení pre tamojších občanov a podniky postihnuté koronavírusovou krízou.