Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Väčšina zamestnávateľov poskytla pomoc ľuďom z Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Takmer štvrtina spoločností potvrdila, že ich zamestnanci odišli alebo zvažujú svoj odchod do vojny.

Bratislava 29. marca (TASR) - Väčšina zamestnávateľov poskytovala formu pomoci ľuďom z vojnou postihnutej Ukrajiny. Podľa prieskumu spoločnosti Profesia a iniciatívy Open HR Forum 74 % firiem riešilo pomoc pri transporte rodín svojich zamestnancov do bezpečia. Výsledky ukázali, že 66 % spoločností poskytlo ľuďom z Ukrajiny profesionálne psychologické poradenstvo.

Väčšina oslovených spoločností informovala, že je ochotná poskytnúť Ukrajincom a Ukrajinkám, ktorí sa rozhodnú prísť na Slovensko, pracovné miesto. Najviac príležitostí vidia najmä pri kvalifikovaných technických pozíciách a manuálnej práci.

Zamestnávatelia s ukrajinskou pracovnou silou poskytovali tiež finančnú pomoc, preplatené voľno či relokáciu zamestnancov na Slovensko. Približne 61 % zamestnávateľov pre svojich pracovníkov a pracovníčky zintenzívnili komunikáciu o pomoci Ukrajine.

Aktuálna situácia zároveň motivuje zamestnávateľov zintenzívňovať komunikáciu o duševnom zdraví podobne, ako to bolo aj pri začiatku pandémie nového koronavírusu.

Takmer štvrtina spoločností potvrdila, že ich zamestnanci odišli alebo zvažujú svoj odchod do vojny.