Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

PRIESKUM: Viac než 70 % mladých Slovákov chce bývať vo vlastnom

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pandémia nového koronavírusu úverovanie mierne spomalila, ale záujem o financovanie vlastného bývania je podľa UniCredit Bank stále vysoký.

Bratislava 21. apríla (TASR) – Vlastniť nehnuteľnosť chce viac než 70 % mladých Slovákov do 30 rokov. Vo väčších mestách chcú predovšetkým menšie jednoizbové a dvojizbové byty. V menších mestách je situácia opačná a mladí si berú hypotéku aj na väčšie byty. Ukazujú to údaje prieskumu UniCredit Bank, ktorá analyzovala situáciu ľudí vo veku 21-30 rokov.

Hypotekárna aktivita sa rozbehla od začiatku roka, čomu napomáhajú aj nízke úrokové sadzby. Priemerná výška prvej hypotéky je vo väčších mestách 66.000 eur, v menších 54.000 eur. Pri dofinancovaní kúpy bytu sa mladí spoliehajú predovšetkým na výpomoc rodinných príslušníkov.

Pandémia nového koronavírusu úverovanie mierne spomalila, ale záujem o financovanie vlastného bývania je podľa banky stále vysoký. Žiadosť o prvú hypotéku si podávajú mladí ľudia vo veku 26 až 31 rokov, z toho 68 % takýchto žiadateľov tvoria páry.

"Mladí Slováci v nehnuteľnostiach vidia hmatateľnú investíciu, túžia po vlastnom bývaní a na tento cieľ sú z veľkej väčšiny pripravení využiť výpomoc od rodiny v podobe založenia nehnuteľnosti alebo využitia rodinných finančných prostriedkov," priblížila hovorkyňa banky Zuzana Ďuďáková. Ceny nehnuteľností závisia od niekoľkých kritérií – veľkosť mesta, lokalita, dostupnosť dopravy, občianska vybavenosť, bezpečnosť.