Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

PRIESKUM: Vlastné bývanie rieši takmer 70 % mladých aktívnych Slovákov

Ilustračné foto Foto: TASR

Od rozhodnutia ich odrádza najmä nedostatok financií a záväzky spojené s úverom na bývanie.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Otázku vlastného bývania rieši takmer 70 % mladých aktívnych Slovákov. No napriek tomu s odchodom od rodičov čakajú do poslednej možnej chvíle. Od rozhodnutia ich odrádza najmä nedostatok financií a záväzky spojené s úverom na bývanie.

V prieskume Nadácie Partners a agentúry Focus, zameranom na financovanie bývania, takmer polovica Slovákov priznala, že nebýva vo vlastnom, z toho 27 % opýtaných býva ešte u rodičov, 13 % si platí podnájom a vyše 5 % u priateľa či priateľky. Výhody bývania s rodičmi využívajú najmä vysokoškoláci, teda 68 % mladých vo veku 20 – 24 rokov, no zároveň je vysoko zastúpená (32 %) aj skupina mladých aktívnych vo veku 25 – 34 rokov.

"V tomto veku sa mladí ľudia profesijne hľadajú, rozvíjajú svoju kariéru, súvisí s tým nielen výška ich príjmov, ale aj postoj k zásadným rozhodnutiam," myslí si Andrea Straková, odborníčka na osobné financie z Partners Group SK. Podľa nej vo všeobecnosti platí, že spotrebný úver je zlý úver. "Kupujete si ním niečo, čo skôr nepotrebujete, len veľmi chcete. Dá sa povedať, že spotrebný úver sú narýchlo vybavené peniaze a rýchle peniaze sú vždy drahé peniaze. Preto to nikdy nebude dobrý dlh," vysvetľuje odborníčka. Zároveň hovorí, že pri úvere na bývanie je to inak, keďže hypotékou sa zabezpečuje jedna zo životných potrieb - bývanie. Ak je hypotéka rozumne nastavená, existuje finančná rezerva, je zabezpečený príjem a zároveň dokáže záujemca aj sporiť, v takom prípade je lepšie platiť hypotéku, ako bývať v podnájme.

Zároveň však Straková upozorňuje, že k hypotéke treba pristupovať zodpovedne. Ešte predtým, ako sa záujemca zaviaže na desiatky rokov, je potrebné zvážiť celkovú situáciu a každé za a proti.