Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Vyrovnaný rodinný rozpočet má pätina Slovákov

Na archívnej snímke zo 5. decembra 2018 sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

V porovnaní s rokom 2018, keď medzi slovenskými domácnosťami prebehol podobný prieskum, sa finančná situácia Slovákov zlepšila.

Bratislava 27. januára (TASR) - S vyrovnaným rodinným rozpočtom s dostatkom financií hospodári pätina Slovákov. Rovnako 20 % domácností príjem vystačí len na najlacnejšie jedlo a oblečenie. Podľa prieskumu spoločnosti Kruk, ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov, len 3 % Slovákov uvádzajú, že žijú v hojnosti.

Celkovo necelé tri štvrtiny (69 %) slovenských domácností hospodária s relatívnym dostatkom peňazí. Do tejto skupiny patrí podľa prieskumu aj 46 % domácností, ktoré majú dosť peňazí na pokrytie základných potrieb a sporia si na závažnejšie výdavky.

"Zlepšenie finančnej situácie slovenských domácností v období rokov 2018 až 2020 zodpovedá situácii ekonomického rastu a veľmi nízkej nezamestnanosti. Výrazne lepšie svoju finančnú situáciu hodnotia muži, vysokoškoláci a obyvatelia najväčších miest. Z profesijného hľadiska uvádzajú najlepšiu finančnú situáciu ľudia pracujúci v odbore IT, priemyslu a stavebníctva," priblížila generálna riaditeľka Kruk Jaroslava Palendalová. Zároveň však upozornila, že podľa prieskumu žije takmer tretina Slovákov na hranici chudoby alebo pod ňou.

V porovnaní s rokom 2018, keď medzi slovenskými domácnosťami prebehol podobný prieskum, sa finančná situácia Slovákov zlepšila. Zatiaľ čo v roku 2018 uviedlo 5 % Slovákov, že im peniaze nestačia ani na najlacnejšie jedlo a oblečenie, v aktuálnom prieskume z minulého roka svoju situáciu takto opísali 4 % respondentov. Zmenila sa aj situácia domácností, ktorým príjem vystačí len na najlacnejšie jedlo a oblečenie. V roku 2018 ich bolo 13 % a o dva roky neskôr 20 %.