Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

PRIESKUM: Zamestnancov aktívne motivuje k očkovaniu tretina firiem

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Niektoré firmy dokonca očkujú priamo na pracovisku.

Bratislava 4. januára (TASR) - Tretina zamestnávateľov aktívne podporuje svojich zamestnancov k tomu, aby sa nechali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu ČSOB a spoločnosti Datank medzi 400 firmami na Slovensku.

Čím menšia je firma, tým väčšia je ich aktivita smerom k podpore očkovania. "To môže súvisieť určite aj s tým, že sú to práve menšie spoločnosti, ktoré si vzhľadom na charakter práce či nedostatočné vybavenie na prácu z domu nemôžu dovoliť nechať zamestnancov na home office. Preto sa ešte intenzívnejšie snažia eliminovať riziko šírenia nákazy na pracovisku," uviedla manažérka oddelenia pre mikro a malé podniky v ČSOB Dáša Polláková.
Na snímke výjazdové očkovanie bez registrácie očkovacím autobusom Košického samosprávneho kraja (KSK) v priestoroch mestskej tržnice v Trebišove 4. januára 2022.
Foto: TASR - Roman Hanc

Spolu 38 % spomedzi všetkých opýtaných firiem aktívne motivuje svojich zamestnancov k vakcinácii, spolupracuje s očkovacou jednotkou, niektoré dokonca očkujú priamo na pracovisku. Spomedzi najmenších firiem tak robí 54 %, 42 % zo stredne veľkých firiem a necelých 35 % spomedzi najväčších firiem.

"Najväčšia podpora očkovania je v poľnohospodárstve, doprave, skladovaní aj stavebníctve. Naopak, najnižšia v oblasti profesijných, vedeckých a technických činností, čo presne kopíruje možnosti využívať prácu z domu. Pretože až 46 % firiem z poslednej spomínanej oblasti podporuje využívanie práce z domu," dodala Polláková.

Firmy majú v priemere tri štvrtiny svojich zamestnancov kompletne zaočkovaných. Zaočkovanosť klesá s veľkosťou firmy z pohľadu počtu zamestnancov.