Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Zamestnávatelia očakávajú priaznivé náborové prostredie

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Prieskum tiež ukázal, že zamestnávatelia vo všetkých štyroch veľkostných kategóriách očakávajú v budúcom štvrťroku zvyšovanie počtu pracovných síl.

Bratislava 9. marca (TASR) - Slovenskí zamestnávatelia hlásia na 2. štvrťrok 2021 priaznivé náborové prostredie. Zlepšenie sa očakáva v takmer všetkých odvetviach, všetkých regiónoch a veľkostných kategóriách podnikov. Vyplýva to z prieskumu ManpowerGroup index trhu práce.

Podľa prieskumu polovica (51 %) slovenských zamestnávateľov tvrdí, že pandémia ich náborové plány neovplyvnila. Viac než tretina zamestnávateľov očakáva rôznu mieru zotavovania náborového prostredia. Len 3 % si myslia, že nábor nových zamestnancov už nikdy nedosiahne úroveň spred pandémie.

Prieskum ukázal, že pandémia sa podľa slovenských zamestnávateľov nedotkne počtu pracovných síl v žiadnej z kategórií (zamestnanci na plný či čiastočný úväzok, externí pracovníci/konzultanti, dočasní zamestnanci, SZČO).

Veľká väčšina (61 %) slovenských zamestnávateľov plánuje v nasledujúcich 6 až 12 mesiacoch využívať len alebo prevažne prácu z pracoviska. Štvrtina (26 %) plánuje kombinovať prácu na diaľku s prácou z pracoviska. Len 3 % plánujú umožniť prácu na diaľku počas celého pracovného času alebo jeho väčšiny.

Čo sa týka očkovania, väčšina slovenských zamestnávateľov (39 %) nemá pevné plány jeho zavedenia, a toto rozhodnutie ponechá na jednotlivcoch, 30 % zamestnávateľov bude apelovať na zamestnancov a zdôrazňovať prínosy očkovania, nebude ho však vyžadovať. Len 7 % bude trvať na očkovaní všetkých zamestnancov.

Zamestnávatelia v šiestich zo siedmich odvetví predpovedajú na 2. štvrťrok 2021 zvyšovanie počtu pracovných síl. Najsilnejšie náborové plány majú zamestnávatelia v odvetví stavebníctvo s indexom +17 %. Index v odvetví financie, poistenie, nehnuteľnosti a ďalšie služby podnikom vo výške +11 % odráža podľa prieskumu optimistické náborové plány zamestnávateľov. Takzvané ostatné služby, veľkoobchod a maloobchod hlásia index +8 %.

Podľa prieskumu zamestnávatelia vo všetkých štyroch regiónoch očakávajú na nadchádzajúci štvrťrok zvyšovanie počtu pracovných síl. Najviac zamestnancov plánujú naberať zamestnávatelia v Bratislave s indexom +7 %. Príležitosti pre uchádzačov o zamestnanie s indexom +6 % hlási stredné Slovensko. Východné a západné Slovensko hlásia index v hodnote +5 %.

Prieskum tiež ukázal, že zamestnávatelia vo všetkých štyroch veľkostných kategóriách očakávajú v budúcom štvrťroku zvyšovanie počtu pracovných síl. Najsilnejší trh práce očakávajú veľké podniky s indexom +10 %. Stredné podniky hlásia index +7 % a malé podniky +4 %. Zamestnávatelia v mikropodnikoch majú opatrné náborové plány s indexom +3 %.

Prieskum ManpowerGroup index trhu práce sa vykonáva každý štvrťrok s cieľom sledovania zámerov zamestnávateľov znížiť alebo zvýšiť počet zamestnancov počas nasledujúceho štvrťroku. Prieskum sa uskutočňuje už viac než 55 rokov.