Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Ženy zarábajú menej, ale v sporení sú dôslednejšie ako muži

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Tento trend sa potvrdzuje najmä u mladších ročníkov. Podľa prieskumu majú ženy v rámci sporenia na rezervu našetrenú sumu približne na úrovni 2000 eur.

Bratislava 6. marca (TASR) - Slovenské ženy zarábajú v priemere o pätinu menej ako muži, napriek tomu dokážu ušetriť o 6 % viac. Tento trend sa potvrdzuje najmä u mladších ročníkov. Podľa prieskumu Slovenskej sporiteľne majú ženy v rámci sporenia na rezervu našetrenú sumu približne na úrovni 2000 eur. Mesačne dokážu dať bokom približne 190 eur.

Podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Lenky Buchlákovej sa ukazuje dlhodobý trend, že ženy pristupujú k financiám zodpovednejšie. Z prieskumu vyplýva, že najviac si dokážu ušetriť ženy vo veku 18 až 35 rokov. Dôvodom ich vyšších rezerv je aj fakt, že muži sú vo väčšine hlavou rodiny, financie sú v ich rukách, a preto napríklad v prípade nečakaných finančných výdavkov využívajú aj rezervy.

Podľa údajov Eurostatu, štatistického úradu Európskej únie (EÚ), ženy v Únii zarábajú približne o 15 % menej ako muži. Na Slovensku je to podľa Európskeho inštitútu pre rodovú rovnosť (EIGE) za rok 2018 na úrovni 21 %.

V priemere je zamestnaných v rámci štátov EÚ 67 % žien, ale až 78 % mužov. Na Slovensku je tento pomer o niečo väčší, žien je zamestnaných 66 %, mužov 79 %. Viac prevláda u nežnejšieho pohlavia zamestnanie na polovičný pracovný úväzok, ktorý využíva až tretina zamestnaných žien, ale len necelých 8 % mužov. Vo vedúcich pozíciách firiem je tretina žien, mužov je dvakrát viac.
Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP

"Dôvodom skrátených pracovných úväzkov, nižších miezd a potom aj nižších dôchodkov je starostlivosť o rodinu a materstvo, ktoré ukrajuje ženám z počtu odpracovaných hodín. Tretina žien obetuje kariéru kvôli rodine, u mužov je to len na úrovni štyroch percent," uvádza analytička. Z tohto dôvodu je viac žien vo vyššom veku ohrozených chudobou. V Únii ženy staršie ako 65 rokov majú o tretinu nižšie dôchodky ako muži. Na Slovensku sú rozdiely v penziách mužov a žien miernejšie, a to na úrovni 8 % v prospech mužov. Najvyššie rozdiely majú v Luxembursku (43 %), najnižšie v Estónsku (1 %).

V celkovom hodnotení rodovej rovnosti je Slovensko na chvoste spomedzi štátov EÚ. Index rovnosti, ktorý zverejňuje Eurostat, skúma rozdiely medzi mužmi a ženami na pracovnom trhu vo vzdelaní, v príjmoch, zdravotnom stave, zapojení sa do verejného života a rozdiely v čase strávenom s rodinou. Aktuálne výsledky priradili Slovensku úroveň 52,4 bodu zo 100 (1 bod je úplná nerovnosť a 100 bodov úplná rovnosť). Ako v jedinom štáte EÚ sa na Slovensku nerovnosť medzi mužmi a ženami prehĺbila. V rovnosti medzi pohlaviami je SR na 26. mieste v rámci štátov EÚ a za posledné roky sa prepadla až o sedem pozícií. Priemer za všetkých 28 štátov (v čase členstva Veľkej Británie v EÚ, pozn. redakcie TASR) je na úrovni 66,2 bodu.