Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Stredoškoláci najčastejšie šetria na voľnočasové aktivity

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Furcoň

Prieskum realizovala spoločnosť na vzorke 6100 študentov v rámci finančnej vedomostnej súťaže pre stredoškolákov s názvom Finančná olympiáda.

Bratislava 28. júna (TASR) – Stredoškoláci si najčastejšie odkladajú financie na voľnočasové aktivity, cestovanie či novú elektroniku. Podľa prieskumu Nadácie Partners, ktorý sa týkal toho, ako sú na tom žiaci stredných škôl a osemročných gymnázií v otázkach osobných financií, si na konkrétnu vec sporí 86 % stredoškolákov.

Približne 60 % stredoškolákov uviedlo, že si privyrábajú pravidelnými alebo aspoň občasnými brigádami, a 79 % disponuje vlastným bankovým účtom. Týždenné vreckové vo výške 20 až 30 eur dostáva 45 % študentov, 21 % hospodári s týždennou sumou 10 až 20 eur a necelých 30 % si musí poradiť s vreckovým do 10 eur týždenne.

„Vreckové sa takto u takmer polovice zapojených stredoškolákov pohybuje mesačne v rozmedzí od 80 do 120 eur, čo už sú nemalé peniaze. Žiaci nemusia hradiť povinné účty, stravu, dopravu ani ubytovanie. Ide teda o sumu určenú na osobnú spotrebu. Tu vidíme priestor, kde môžeme mladých ľudí edukovať a naučiť ich takéto financie rozumne plánovať," uvádza správca nadácie Juraj Juras.

Mladí ľudia sa podľa neho vďaka hospodáreniu s vlastnými peniazmi pripravujú na samostatný finančný život. Hospodáriť sa stredoškoláci naučia aj pre peniaze, ktoré si každý mesiac k vreckovému privyrobia na pravidelných alebo aspoň občasných brigádach. Prieskum realizovala spoločnosť na vzorke 6100 študentov v rámci finančnej vedomostnej súťaže pre stredoškolákov s názvom Finančná olympiáda.