Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Prieskum:Väčšina reštaurácií bojuje s cenami a s nedostatkom personálu

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Takmer každá prevádzka podľa prieskumu pociťuje vplyv nárastu cien. Vyše 50 % oslovených prevádzok priznalo, že ich najviac ovplyvňujú zvýšené ceny vstupných komodít a surovín.

Bratislava 8. júna (TASR) - Väčšina reštaurácií stále bojuje s vysokými cenami vstupov - surovín, energií a nájomného, ako aj s nedostatkom kvalitného personálu. Vyplýva to z prieskumu iniciatívy Pomoc pre gastro, ktorý zrealizovala koncom mája na vzorke 485 gastrozariadení na Slovensku.

Takmer každá prevádzka podľa prieskumu pociťuje vplyv nárastu cien. Vyše 50 % oslovených prevádzok priznalo, že ich najviac ovplyvňujú zvýšené ceny vstupných komodít a surovín. Až tretina reštaurácií musela zvýšiť ceny o viac ako 10 %.

Mnohí významní hráči gastrosektora tiež upozorňovali na problém dnešnej doby, a to je nájsť a udržať si kvalitného zamestnanca. Až deväť z desiatich reštaurácií pociťuje problém s nedostatkom kvalifikovaného personálu.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že priemerné "menučko" na Slovensku v súčasnosti stojí od päť do sedem eur a 60 % reštaurácií ho stále dokáže ponúknuť do siedmich eur.

Reštaurácie v prieskume uviedli, že podiel na tržbách pri elektronických stravných lístkoch neustále rastie. Kriticky sa reštaurácie vyjadrili aj k téme finančného príspevku, ktorý bol zavedený ešte v roku 2021. Viac ako tretina opýtaných v gastrosektore sa domnieva, že zákazníci mohli príspevok využiť na iný účel, čo znamenalo odlev zákazníkov a pokles tržieb.

"Oslovených prevádzok sme sa spýtali, ako hodnotia aktuálnu náladu v gastrobiznise z pohľadu tržieb, návštevnosti, ale aj zamestnanosti. Výsledný Gastroindex nám vyšiel na horšiu trojku (3,45), čo v školskom slovníku znamená dostatočný," dodala hovorkyňa iniciatívy Karmen Procházková.