Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Prievidza bude hospodáriť s rozpočtom vo výške viac ako 42 mil. eur

Na snímke busta Milana Rastislava Štefánika v Prievidzi. Foto: TASR - Zdenko Dzurjanin

Celkové príjmy mesta by mali budúci rok dosiahnuť 42.749.186 eur, v rovnakej sume naplánovala radnica i celkové výdavky.

Prievidza 7. decembra (TASR) - Mesto Prievidza plánuje budúci rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške viac ako 42 miliónov eur. Samospráva počíta i s prijatím úveru, financovať ním chce bežné i kapitálové výdavky. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na rok 2021, ktorý schválili na svojom rokovaní v pondelok mestskí poslanci.

"Vzhľadom na šíriaci sa nový koronavírus po celom svete mesto zvážilo potenciálne dosahy ochorenia COVID-19 na aktivity mesta vo verejnom záujme," skonštatovala radnica v návrhu k rozpočtu. Pre zabezpečenie ďalšieho fungovania mesta bolo podľa nej potrebné v značnej miere upraviť výdavky rozpočtu, jedným z hlavných rizík má byť možné zvýšenie zadlženia.

Radnica chce prijať i úverové zdroje vo výške spolu 2,5 milióna eur, z toho milión eur plánuje použiť na financovanie kapitálových výdavkov mesta a 1,5 milióna eur na financovanie bežných výdavkov v súlade so zákonom o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečného nákazlivého ochorenia COVID-19. Ďalších 783.500 eur predstavujú úverové zdroje od Štátneho fondu rozvoja bývania na kúpu nájomného bytového domu na Gazdovskej ulici.

"Situácia je zložitá vo všetkých samosprávach na Slovensku, klesajú nám príjmy a neustále nám stúpajú výdavky. Je to i pandémiou, ale nám hlavne stúpajú výdavky v súvislosti s odmeňovaním zamestnancov, teda nárast platu učiteľov, ale aj úradníkov. Klesá aj príjem zo štátu na žiaka. Sú to výdavky, ktoré sa nám neustále premietajú do rozpočtu vo vysokej miere," skonštatovala primátorka Katarína Macháčková.

Samospráva sa preto pri zostavovaní rozpočtu snažila nájsť rovnováhu. "Išli sme v rámci možností a hľadali sme riešenia, aby sme na budúci rok predsa len mohli vybudovať nejaké veci. Jedna z najväčších investícií na budúci rok bude vybudovanie jaslí, okrem toho chceme pokračovať v oprave ciest a chodníkov. Máme pripravené projekty na vodozádržné opatrenia. Snažili sme sa zapracovať aj požiadavky poslancov," priblížila.

Budúci rok plánuje mesto investovať do rekonštrukcie komunikácií, vybudovania polopodzemných kontajnerov, viac ako milión eur chce použiť na rekonštrukcie škôl a školských zariadení či vybudovanie detských jaslí.

"V akej ekonomickej kondícii chceme mesto odovzdať budúcim generáciám? Plánujeme naďalej zvyšovať úverovú zadlženosť, dosahy koronakrízy na rozpočet sú značné. Zadlženosť ku koncu roka je na úrovni viac ako 42 percent," upozornil mestský poslanec Branislav Gigac. Ten sa podľa svojich slov obáva, že zadlženosť môže negatívne zasiahnuť do chodu mesta, možno spôsobiť i nútenú správu. Prijatie rozpočtu Gigac svojím hlasom nepodporil.

"Sme mestom, ktoré hospodári dobre. Väčšina z nás úvery má a vieme, čo to znamená. Naše mesto hospodári v zmysle rozpočtových pravidiel, náš dlh stále nie je taký vysoký, aby sme sa pohybovali okolo nútenej správy. Vážim si, že sme nešli cestou tvrdých škrtov, ale sme mestom, ktoré sa bude naďalej rozvíjať," reagovala mestská poslankyňa Natália Svítková.

Keby si samospráva úver nezobrala, nedokáže zabezpečiť ďalší rozvoj mesta, doplnila primátorka, podľa ktorej úverové zdroje napomôžu mestu i pri príprave a spolufinancovaní projektov aj v prípade transformácie regiónu.

Celkové príjmy mesta by mali budúci rok dosiahnuť 42.749.186 eur, v rovnakej sume naplánovala radnica i celkové výdavky. Za rozpočet hlasovalo 18 poslancov, traja boli proti a traja sa zdržali.