Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Mesto Prievidza nezvykne pôdu predávať, sprísnené pravidlá rešpektuje

Na snímke park pred úradom práce v Prievidzi Foto: TASR

Jednou zo sprísnených podmienok, ktorá môže mať negatívnejší dopad, je podľa hovorcu pravidlo o využívaní nadobudnutej poľnohospodárskej pôdy len na tieto účely.

Prievidza 31. augusta (TASR) - Mesto Prievidza sa v minulosti ani v týchto dňoch nestretlo s problémami súvisiacimi s predajom poľnohospodárskej pôdy.

"Skôr sme ju v minulosti kupovali od poľnohospodárov, konkrétne išlo o pozemky pod priemyselný park. Prípadne riešime ich rôzne zámeny," uviedol pre TASR hovorca Prievidze Michal Ďureje.

Doplnil, že do budúcnosti predaj poľnohospodárskej pôdy mesto nevylučuje. "Uvidíme, ako sa nás nové pravidlá predaja dotknú," podotkol. Prísnejšie pravidlá predaja pôdy platia na Slovensku od júna tohto roka.

Jednou zo sprísnených podmienok, ktorá môže mať negatívnejší dopad, je podľa hovorcu pravidlo o využívaní nadobudnutej poľnohospodárskej pôdy len na tieto účely. "Treba si uvedomiť, že sú prípady, keď mestá zdedili aj po predchádzajúcom režime budovy, majetky, pôdy, ktoré sú pre účely samosprávy úplne zbytočné. Ide napríklad o rôzne strediská, viem o prípade, že jedno mesto zase vlastní ovocný sad. Samosprávy na Slovensku sú v dnešnej dobe veľmi rady, ak im kúpi niekto ich majetok," povedal Ďureje.

Ako pokračoval, prievidzská samospráva často predáva svoje budovy aj desať rokov. "Zverejňujeme tieto informácie v novinách, na internete a nie je o ne záujem. Ak aj je nejaký záujemca, ktorý kupuje nejakú pôdu a má to kúpiť so zviazaným účelom, tak to samosprávam, ak vlastnia poľnohospodársku pôdu, môže narobiť komplikácie," doplnil.