Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Stagnujúcemu realitnému trhu v okrese Prievidza by pomohla cesta R2

Ceny bytov v regióne sa momentálne pohybujú v závislosti na ich stave, lokality a ploche.

Prievidza 16. marca (TASR) - Výstavba rýchlostnej cesty R2 by značne pomohla trhu s realitami nielen na území okresu Prievidza, ale i celej hornej Nitre. Nezávisle na sebe sa na tom zhodli konatelia dvoch realitných kancelárií z okresu Prievidza. Jozef Poljak z realitnej kancelárie Domov.sk a Peter Darmo z realitnej kancelárie Maxa reality tiež potvrdili, že ceny realít v okrese momentálne stagnujú a napriek ekonomickej situácii v regióne tu dopyt po bývaní stále je.

"Ceny sa nám tu celkom ustálili, aj keď sem tam sa v médiách objaví informácia, že budú zase stúpať. Ceny začnú stúpať jedine vtedy, ak sa pozdvihne zamestnanosť a ekonomika. Špecifikom nášho regiónu je, že ideme stále dole vodou. Najdôležitejším faktorom je cestné spojenie, napojenie na diaľničné ťahy nás veľmi zväzuje. Tiež sem už dlhú dobu nevstúpil žiaden veľký investor, ktorý by pozdvihol zamestnanosť," uviedol do problematiky realitného trhu v regióne Jozef Poljak z Domov.sk. Jeho slová potvrdil aj Peter Darmo z Maxa reality, ktorý doplnil, že z vlastnej skúsenosti vie, že aj keď sa sem prídu pozrieť investori a uvidia, kadiaľ by mali chodiť kamióny, tak si to rozmyslia. "Na tom to všetko padá, že tu nie je žiadna cesta," vysvetlil a dodal, že vďaka cestnému spojeniu by do regiónu prišli noví investori, stúpla by zamestnanosť a predávalo by sa aj viac bytov.

Podľa slov Poljaka dopyt po nehnuteľnostiach je stále a veľký, ale obchod voči dopytu je dosť mizivý. "Je to na to, aby sme žili, obchodovali, ale ak máme uspokojiť dopyt, tak tie ceny by museli byť ešte nižšie," vysvetlil s tým, že úspešnosť obchodu ovplyvňuje dostupnosť peňazí. Podľa neho je to o cenách, bankách a zamestnanosti. "Záujem o obhliadky je, len niektorí ľudia chodia nehnuteľnosti pozerať a až potom rozmýšľajú ako by ich zaplatili," doplnil Poljaka Darmo.

Ceny bytov v regióne sa podľa Poljaka momentálne pohybujú v závislosti na ich stave, lokality a ploche v rozmedzí od 17.000 do 25.000 eur za jednoizbové byty, od 23.000 do 35.000 eur za dvojizbové byty, od 30.000 eur do 50.000 eur za trojizbové byty. "Najlacnejšia lokalita v okrese je mesto Handlová, kde sa cena za jednoizbový byt pohybuje okolo 11.000 eur. Najdrahšou lokalitou sú Bojnice, tam chcú za byty v porovnaní o 10.000 eur viac ako napríklad v Prievidzi," priblížil ceny bytov podľa lokalít Darmo.

Dopyt po rodinných domoch v okrese sa podľa slov oboch konateľov ustálil, rovnako aj ich ceny. "Momentálne sa obchod s domami pohybuje v cenách do 50.000 eur, tieto domy idú najviac na odbyt. Domy od 50.000 do 100.000 eur už idú pomalšie, ale zase kupujú sa aj domy v cene okolo 200.000 eur, ale stav domu musí zodpovedať cene," vysvetlil Poljak. Obaja konatelia potvrdili, že špecifikom na trhu s rodinnými domami je mesto Bojnice, kde za veľký dom v pôvodnom stave pýtajú od 100.000 eur vyššie. Vysoké sú aj ceny pozemkov v meste.

Konatelia uvádzajú medzi najpreferovanejšími lokalitami pre kúpu bytu Staré sídlisko a sídlisko Sever, ľudia majú záujem aj o byty na sídlisku Zapotôčky, Necpaly a na Dlhej ulici. V prípade domov vedú obce do vzdialenosti 10 km ako napríklad Opatovce nad Nitrou, Kanianka, Bojnice časť Dubnica, Lazany a Nedožery-Brezany.

Obyvatelia okresu financujú kúpu nehnuteľností v drvivej väčšine prostredníctvom hypotekárneho úveru v kombinácii so spotrebným úverom. Konatelia realitných kancelárií na záver doplnili, že vývoj realitného trhu v okrese závisí nielen na ekonomike regiónu, ale i ekonomike štátu či Európskej únie, zamestnanosti, cestnej infraštruktúre a na mnohých ďalších faktoroch. Odhadnúť, akým smerom sa bude uberať trh s nehnuteľnosťami v okrese, sa podľa ich slov nedá.