Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Prievidzi a Bojniciam vznikol za minulý rok za MHD nedoplatok

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Za rok 2021 malo mesto Prievidza nedoplatok vo výške viac ako 194.000 eur, Bojnice viac ako 8000 eur.

Prievidza/Bojnice 1. marca (TASR) - Mestám Prievidza a Bojnice vznikol za minulý rok za mestskú hromadnú dopravu (MHD) nedoplatok spoločne vo výške viac ako 29.000 eur. Oproti predchádzajúcim rokom ide o nižšiu sumu. Na ekonomiku mala vplyv podľa dopravcu SAD Prievidza i významná úspora tarifných kilometrov. Vyúčtovanie výkonov vo verejnom záujme vzali na vedomie prievidzskí, ako i bojnickí mestskí poslanci na svojich rokovaniach tento týždeň.

MHD v Prievidzi a Bojniciach vlani využilo viac ako milión cestujúcich. Dopravca vlani zabezpečil MHD v rozsahu 1.459.277 tarifných kilometrov, ekonomicky oprávnené náklady predstavovali 3.535.250,29 eura. Mesto Prievidza spoločnosti za výkony vo verejnom záujme zaplatilo 2.791.354 eur, Bojnice 131.273 eur. "Minulý rok sa ukončil s tým, že sme mali síce vyššie náklady na naftu, plyn, ale v princípe skončila prevádzka dobre," podotkol generálny riaditeľ firmy Michal Danko.

Dopravca v minulom roku totiž podľa neho rokoval s oboma samosprávami o znížení počtu tarifných kilometrov, ku koncu roka tak došlo k významnej úspore takmer 150.000 tarifných kilometrov, čo je približne desať percent z ich celkového počtu za rok. "To malo za následok zmenu cestovných poriadkov od 1. januára od tohto roka. Cestovné poriadky nám ukázali, že ľudia zostali v autobusoch napriek tomu, že niektoré spoje boli zrušené," ozrejmil.

Poslanci oboch miest odsúhlasili i zmenu tarify, ktorá začne platiť od 1. apríla a znamená jednak zvýšenie ceny, ako i zavedenie časových cestovných lístkov. Návrh novej tarify podľa zámeru samospráv prinesie znížené výdavky na zabezpečenie dopravnej obslužnosti a prinesie vyššiu atraktivitu verejnej dopravy v Prievidzi a Bojniciach. "Tarifa je pre dopravcu záväzná, my sa prispôsobíme podmienkam, ktoré poslanci odsúhlasili," dodal Danko.

Za rok 2021 malo mesto Prievidza nedoplatok vo výške viac ako 194.000 eur, Bojnice viac ako 8000 eur.